Distanţa faţă de trecerea de pietoni la care şoferii au voie să oprească sau să staţioneze. Ce amenzi riscă românii care încalcă legea

O greșeală frecventă a șoferilor în orașe, care poate avea consecințe grave atât pentru siguranța pietonilor, cât și pentru portofelul conducătorilor auto, este oprirea sau staționarea prea aproape de trecerile pentru pietoni. Conform Codului Rutier 2025, legislația este foarte clară în această privință, stabilind limite stricte de distanță și sancțiuni considerabile pentru cei care nu le respectă.
Mircea Filipescu
20 apr. 2025, 16:33
Distanţa faţă de trecerea de pietoni la care şoferii au voie să oprească sau să staţioneze. Ce amenzi riscă românii care încalcă legea

Regulile rutiere actualizate impun ca șoferii să fie mult mai atenți la locurile unde aleg să oprească sau să staționeze, mai ales în apropierea zebrelor. Motivul principal invocat de autorități pentru aceste restricții este acela de a asigura vizibilitatea pietonilor care vor să traverseze, dar și pentru ca aceștia să se poată asigura corect înainte de a păși pe trecere.

Staționarea este interzisă în numeroase situații

Potrivit legislației în vigoare în 2025, se consideră că un vehicul staționează atunci când este oprit mai mult de cinci minute, scrie Promotor. Codul Rutier prevede clar zonele în care staționarea este interzisă în mod expres. Printre acestea se numără toate cazurile în care oprirea voluntară este interzisă, dar și:

– în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” sau a marcajului corespunzător;

– pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri;

– în dreptul căilor de acces spre proprietățile adiacente drumurilor publice;

– în pante sau în rampe, unde manevrele de plecare de pe loc sunt periculoase;

– în locurile marcate cu indicatorul „Staționare alternantă”, în afara perioadelor permise;

– în zonele unde există indicatorul „Zona de staționare cu durată limitată”, dacă este depășită durata legală.

Oprirea în apropierea trecerilor de pietoni: reguli stricte

Una dintre prevederile esențiale pentru siguranța pietonilor vizează distanța la care este permisă oprirea față de trecerile de pietoni. Codul Rutier 2025 interzice oprirea voluntară a oricărui autovehicul la o distanță mai mică de 25 de metri înainte de o trecere de pietoni. De asemenea, este interzisă și staționarea după trecerea de pietoni, la o distanță mai mică de 25 de metri.

Această regulă este valabilă indiferent de modul în care este semnalizată trecerea – fie că este cu marcaj, semn de circulație sau semafor. Indiferent dacă este o trecere semnalizată sau nesemnalizată, ori dacă se află într-o intersecție reglementată de semafor, regula distanței minime de 25 de metri se aplică în toate cazurile.

Excepții aprobate doar de Poliția Rutieră

Există totuși excepții, dar doar în condiții foarte stricte. În unele cazuri, autoritățile locale pot amenaja locuri de parcare în imediata apropiere a unei treceri de pietoni, însă acest lucru se face numai cu aprobarea Poliției Rutiere. De asemenea, parcarea este permisă doar dacă amplasarea locurilor respective nu afectează vizibilitatea și nu pune în pericol pietonii sau traficul.

Scopul acestei reguli este de a crea un spațiu de siguranță între trecerea de pietoni și mașinile aflate în trafic. Astfel, șoferii pot observa din timp pietonii care intenționează să traverseze, iar aceștia din urmă pot vedea clar dacă se apropie vreo mașină. Orice abatere de la această regulă poate avea consecințe grave.

Sancțiuni usturătoare pentru șoferii neglijenți

Șoferii care încalcă aceste reguli riscă sancțiuni severe. Conform Codului Rutier 2025, nerespectarea distanței minime față de trecerile de pietoni atrage amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică între 6 și 8 puncte de amendă.

Având în vedere că valoarea unui punct de amendă în 2025 este de 202,5 lei, amenzile pentru această abatere se situează între 1.215 lei și 1.620 lei. În plus, în cazurile în care mașina este oprită sau staționată în așa fel încât blochează vizibilitatea trecerii pentru pietoni, polițiștii pot aplica și sancțiuni complementare, cum ar fi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Un exemplu elocvent îl reprezintă cazurile în care șoferii parchează imediat după o trecere, deși acest lucru este interzis. Chiar dacă intenția este doar de a opri pentru câteva minute, legea este clară: orice oprire sau staționare în zona de 25 de metri înainte sau după o trecere de pietoni este interzisă, cu excepția cazurilor în care există locuri de parcare autorizate.

Citeşte şi: Schimbare uriaşă pentru Sistemul Garanţie-Returnare. Veste uriaşă pentru românii din zonele rurale

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici