Distanţa faţă de trecerea de pietoni la care şoferii au voie să oprească sau să staţioneze. Ce amenzi riscă românii care încalcă legea

O greșeală frecventă a șoferilor în orașe, care poate avea consecințe grave atât pentru siguranța pietonilor, cât și pentru portofelul conducătorilor auto, este oprirea sau staționarea prea aproape de trecerile pentru pietoni. Conform Codului Rutier 2025, legislația este foarte clară în această privință, stabilind limite stricte de distanță și sancțiuni considerabile pentru cei care nu le respectă.
Mircea Filipescu
20 apr. 2025, 16:33
Distanţa faţă de trecerea de pietoni la care şoferii au voie să oprească sau să staţioneze. Ce amenzi riscă românii care încalcă legea

Regulile rutiere actualizate impun ca șoferii să fie mult mai atenți la locurile unde aleg să oprească sau să staționeze, mai ales în apropierea zebrelor. Motivul principal invocat de autorități pentru aceste restricții este acela de a asigura vizibilitatea pietonilor care vor să traverseze, dar și pentru ca aceștia să se poată asigura corect înainte de a păși pe trecere.

Staționarea este interzisă în numeroase situații

Potrivit legislației în vigoare în 2025, se consideră că un vehicul staționează atunci când este oprit mai mult de cinci minute, scrie Promotor. Codul Rutier prevede clar zonele în care staționarea este interzisă în mod expres. Printre acestea se numără toate cazurile în care oprirea voluntară este interzisă, dar și:

– în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” sau a marcajului corespunzător;

– pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri;

– în dreptul căilor de acces spre proprietățile adiacente drumurilor publice;

– în pante sau în rampe, unde manevrele de plecare de pe loc sunt periculoase;

– în locurile marcate cu indicatorul „Staționare alternantă”, în afara perioadelor permise;

– în zonele unde există indicatorul „Zona de staționare cu durată limitată”, dacă este depășită durata legală.

Oprirea în apropierea trecerilor de pietoni: reguli stricte

Una dintre prevederile esențiale pentru siguranța pietonilor vizează distanța la care este permisă oprirea față de trecerile de pietoni. Codul Rutier 2025 interzice oprirea voluntară a oricărui autovehicul la o distanță mai mică de 25 de metri înainte de o trecere de pietoni. De asemenea, este interzisă și staționarea după trecerea de pietoni, la o distanță mai mică de 25 de metri.

Această regulă este valabilă indiferent de modul în care este semnalizată trecerea – fie că este cu marcaj, semn de circulație sau semafor. Indiferent dacă este o trecere semnalizată sau nesemnalizată, ori dacă se află într-o intersecție reglementată de semafor, regula distanței minime de 25 de metri se aplică în toate cazurile.

Excepții aprobate doar de Poliția Rutieră

Există totuși excepții, dar doar în condiții foarte stricte. În unele cazuri, autoritățile locale pot amenaja locuri de parcare în imediata apropiere a unei treceri de pietoni, însă acest lucru se face numai cu aprobarea Poliției Rutiere. De asemenea, parcarea este permisă doar dacă amplasarea locurilor respective nu afectează vizibilitatea și nu pune în pericol pietonii sau traficul.

Scopul acestei reguli este de a crea un spațiu de siguranță între trecerea de pietoni și mașinile aflate în trafic. Astfel, șoferii pot observa din timp pietonii care intenționează să traverseze, iar aceștia din urmă pot vedea clar dacă se apropie vreo mașină. Orice abatere de la această regulă poate avea consecințe grave.

Sancțiuni usturătoare pentru șoferii neglijenți

Șoferii care încalcă aceste reguli riscă sancțiuni severe. Conform Codului Rutier 2025, nerespectarea distanței minime față de trecerile de pietoni atrage amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică între 6 și 8 puncte de amendă.

Având în vedere că valoarea unui punct de amendă în 2025 este de 202,5 lei, amenzile pentru această abatere se situează între 1.215 lei și 1.620 lei. În plus, în cazurile în care mașina este oprită sau staționată în așa fel încât blochează vizibilitatea trecerii pentru pietoni, polițiștii pot aplica și sancțiuni complementare, cum ar fi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Un exemplu elocvent îl reprezintă cazurile în care șoferii parchează imediat după o trecere, deși acest lucru este interzis. Chiar dacă intenția este doar de a opri pentru câteva minute, legea este clară: orice oprire sau staționare în zona de 25 de metri înainte sau după o trecere de pietoni este interzisă, cu excepția cazurilor în care există locuri de parcare autorizate.

Citeşte şi: Schimbare uriaşă pentru Sistemul Garanţie-Returnare. Veste uriaşă pentru românii din zonele rurale

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici