COD RUTIER: Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli

Ai aşteptat să împlineşti 18 ani, iar acum visul tău este la un pas de a deveni realitate? SPYNEWS.ro îţi arată cum să devii din simplu pieton un şofer cu acte în regulă.

10 nov. 2014, 14:46
COD RUTIER: Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli

Pasul 1- Condiţii preliminare:

Pentru a putea obţine permisul de conducere, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai 18 ani împliniţi , pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr. Să urmezi un curs de pregătire teoretică şi practică al unei şcoli de şoferi. Să fii apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care soliciţi examinarea. Să nu fi condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul. Să fii declarat admis în urma susţinerii examenului auto cu poliţia-atât proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât şi cea practică (traseul) pentru categoria / subcategoria dorită.

COD RUTIER: Se modifică DIN NOU regulile de obţinere a permiselor auto. Vezi noile modificări

Pasul 2 – Alegerea şcolii de şoferi şi instructorului potrivit

Alegerea şcolii de şoferi este un pas important în demersul dumneavoastră de obţinere a permisului de conducere. O listă cu şcolile de şoferi o găseşti şi pe chestionare.auto.ro. Puteţi alege o şcoală de şoferi aproape de casa, de şcoală / facultate sau chiar de serviciu.

Pasul 3 – Înscrierea la şcoala de şoferi

Tot ce trebuie să ai asupra ta sunt banii de prima rată (sau cât cere fiecare şcoală, după caz), buletin/carte de identitate în original pentru a vă confirma identitate, copie BI/CI, copie ce va rămâne la dosarul dumneavoastră.

Pasul 4 – Testul psihologic

Înainte de a începe pregătirea practică (adică orele de condus) trebuie să treci de testul psihologic. De obicei cam toate şcolile de şoferi au fie un cabinet specializat unde se poate susţine acest test, fie o listă a clinicilor unde te poţi duce să susţii testul. Testul psihologic, în mod obişnuit, constă dintr-un test scris şi o probă practică. Proba scrisă presupune completarea unui formular în care trebuie să găsiţi anumite semne, anumite cifre. Proba practică vă testează reflexele.

Citeşte şi COD RUTIER 2014: Ce faci când ţi se anulează permisul

Pasul 5 – Testul auto preliminar

Conform noilor reglementări, înaintea începerii pregătirii practice (adică a orelor de condus) elevii înscrişi la o şcoală de şoferi sau la un instructor autorizat trebuie să aibă niste cunoştinţe  minime legislative. În acest sens se susţine un test la sediul şcolii de şoferi pentru verificarea cunoştinţelor teoretice. De regulă, se administrează teste de 26 de întrebări (similare cu cele de la examenul auto – proba pe calculator), din care elevul trebuie să cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea începe pregătirea practică). În funcţie de şcoala de şoferi testul va fi susţinut în formatul vechi (adică pe hârtie) sau în formatul nou (pe calculator). Dovada promovării testului cu minim 15 puncte va fi depusă la dosarul auto, alături de restul documentelor.

Pasul 6 – Cursuri de pregătire practică

În perioada în care eşti elev al unei şcoli de şoferi trebuie să urmaţi şi cursurile de pregătire teoretică. Cursul de pregătire teoretică are o durată de 30 de ore pentru categoriile A si B, 60 de ore pentru categoria C si CE, respectiv 10 ore pentru CE. Scopul acestor cursuri îl reprezintă înţelegerea legislaţiei, şi constă în explicarea detaliată a codului rutier, rezolvarea şi explicarea chestionarelor auto (chestionare în conformitate cu noul cod rutier şi cu cele care se dau la examenul auto).

Pasul 7 – Efectuarea orelor de condus

Partea cea mai importantă a pregătirii, în vederea susţinerii examenului auto, este pregătirea practică. Aceasta constă în efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.  Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 şedinte) elevul trebuie să înveţe funcţiile maşinii, să controleze maşina, să poată merge în condiţii de siguranţă, să faca viraje, parcări, garări, întoarceri, precum şi plecarea din rampă.  Conform noilor reglementări în vigoare, prima oră de condus trebuie să înceapă în poligon, unde instructorul auto trebuie să înveţe noul elev manevrele principale şi componentele maşinii.

Citeşte mai mult pe SPYNEWS.ro