Cod Rutier: De ce trebuie să mergi la Poliţia Rutieră chiar şi la o tamponare uşoară

COD RUTIER: Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto implicați în evenimente rutiere soldate doar cu daune materiale, atunci când au suspiciuni asupra existenței/inexistenței vătămărilor corporale, să apleze Serviciul de Urgentă 112 și să comunice că au convenit să soluționeze accidentul pe cale amiabilă.
Alina Costache
17 dec. 2014, 15:37
Cod Rutier: De ce trebuie să mergi la Poliţia Rutieră chiar şi la o tamponare uşoară

COD RUTIER: O tamponare este un eveniment rutier fără victime. Astfel, dacă aţi fost implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale, în care nu a fost rănită nicio persoană şi nu au fost implicate decât două autovehicule, iar cei doi şoferi au căzut de acord, aceştia se pot adresa societăţii de asigurare pentru soluţionarea accidentului pe cale amiabilă.

Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto implicați în evenimente rutiere soldate doar cu daune materiale, atunci când au suspiciuni asupra existenței/inexistenței vătămărilor corporale, să apleze Serviciul de Urgentă 112 și să comunice că au convenit să soluționeze accidentul pe cale amiabilă.

Greşeli frecvente

În momentul în care un şofer este implicat într-o tamponare, ambele persoane implicate pot pleca de la faţa locului doar dacă se încheie o constatare amiabilă. Formularul de constatare amiabilă se completează la faţa locului, după care fiecare este liber să plece. În cazul în care cele două persoane implicate nu se înţeleg la faţa locului se merge la Poliţie, cu obligativitate în 24 de ore. Totuşi, poliţiştii rutieri spun că au fost cazuri în care cei doi şoferi s-au înţeles la faţa locului, iar ulterior unul dintre ei (de obicei cel nevinovat) se duce la spital, acuzând diverse dureri.

„Principalele greşeli ale conducătorilor auto care urmează procedura soluţionării amiabile a accidentelor soldate cu pagube materiale se referă la faptul că aceştia nu completează formularul de constatare amiabila în cel mai scurt timp (de preferat la locul accidentului), ci planifică o întâlnire ulterioară. Acest lucru duce de multe ori la depăşirea termenului de 24 de ore, ori la schimbarea opiniei despre culpa producerii accidentului în urma consultării conducătorilor auto cu prieteni care-i declară nevinovaţi ori care susţin că vinovăţia aparţine şi celuilalt şofer. De asemenea, aceştia completează formularul, dar omit să-şi reţină câte un exemplar (originalul pentru cel care se va adresa firmei de asigurări şi autoimprimatul pentru celălalt), caz în care conducătorul auto care nu deţine un exemplar al formularului de constatare amiabil nu poate face proba încheierii acestuia în termenul legal şi nici a faptului că a convenit cu celălalt conducător auto că nu există persoane vătămate. În plus, cu toate că în accident a rezultat avarierea unui al treilea element (bordură, indicator rutier, parapet, gard, imobil etc.) completează formularul de constatare amiabilă şi se prezintă la societatea de asigurare, de cele mai multe ori cu întârziere, moment în care sunt îndrumaţi pentru soluţionarea accidentului la unitatea de poliţie, unde vor fi în postura de a declara evenimentul la mai mult de 24 de ore”, spun poliţiştii rutieri constănţeni pentru Cuget Liber. 

Riscurile la care se supun şoferii sunt fie de a se trezi că sunt vinovaţi de produ-cerea accidentului, când iniţial au convenit altfel, fie să constate după plecarea de la faţa locului că din eveniment au rezultat victime, caz în care se va întocmi un dosar penal în care se vor efectua cercetări şi pentru părăsirea locului accidentului, fie să se prezinte după termenul de 24 de ore la unitatea de poliţie, caz în care se aplică măsura reţinerii permisului de conducere pentru 30 de zile.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală