COD RUTIER schimbat din temelii. Şoferii vor fi examinaţi periodic de la 1 ianuarie 2020

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, propune ca şoferii să participe, odată la trei ani, la un curs de conducere defensivă, iar costurile necesare să fie deduse printr-o procedură fiscal-bugetară. Ponta doreşte ca de la 1 ianuarie acest proiect să intre în vigoare.

07 oct. 2019, 14:45
COD RUTIER schimbat din temelii. Şoferii vor fi examinaţi periodic de la 1 ianuarie 2020

COD RUTIER. Există un proiect prin care toţi conducătorii auto din România să participe la un curs de conducere defensivă, odată la trei ani.”Cred că trebuie să avem şi soluţii la această tragedie care se întâmplă în fiecare zi legat de accidentele rutiere. Am vorbit cu nişte profesionişti, nişte oameni din domeniu, cu care mai discutasem şi înainte şi nu am reuşit să ajungem la o formă finală a unui proiect. Acum există un proiect prin care practic cei cinci milioane de deţinători de permise de conducere să poată, odată la trei ani, să participe la un curs de conducere defensivă pentru noi tratăm efectul, în loc să tratăm cauza. Scoatem poliţişti pe stradă, care dau amenzi şi accidente…. Anul trecut, 1.867 de români şi-au pierdut viaţa, 8.181 răniţi grav, 24.000 răniţi uşor”, a declarat Victor Ponta.

Liderul Pro Romania doreşte ca acest proiect să fie aprobat cât mai repede în Parlament şi de la 1 ianuarie să poată intra în vigoare. „Comisia Europeană are un proiect european, o strategie pentru a îmbunătăţii modul de conducere defensivă şi acest lucru, în acest proiect pe care l-am discutat cu câţiva colegi de la PSD şi de la PNL, chiar la Biroul Permanent, aş vrea să fie ca iniţiatori câte un parlamentar cel puţin din toate grupurile parlamentare, să îl trecem cât mai repede şi la 1 ianuarie practic să poată să intre în vigoare. Este vorba despre suportarea costurilor pentru aceste cursuri, nu din buzunarul omului, că nu îşi permite toată lumea care are permis, ci printr-o procedură fiscal-bugetară prin care deducem aceste cheltuieli”, a explicat Victor Ponta.

COD RUTIER. Un şofer român din patru a adormit cel puţin o dată la volan, iar unul din cinci conduce aproape zilnic deşi a dormit mai puţin de cinci ore cu o noapte înainte. Sunt datele alarmante ale unui studiu despre efectele oboselii la volan.

Specialiştii spun că atunci când încercăm să folosim cafeaua sau băuturile energizante pentru a remedia efectele unei nopţi nedormite, nu facem decât să ne păcălim singuri. Mai mult de atât, oamenii de ştiinţă au descoperit că efectele unei nopţi albe sunt similare, atunci când ne urcăm la volan, cu cele ale consumului a şase sticle de bere.

COD RUTIER. România s-a angajat ca în perioada 2011-2020 să reducă la jumătate numărul victimelor din accidente de circulaţie, dar statistica oficiala arată progrese nesemnificative.

Suntem primii în Europa la numărul de decese în accidente rutiere – 98 de persoane la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană, relatează Rador.


loading...