Cod rutier. Unde pot sta câinii în mașină? Mulți șoferi riscă amenzi usturătoare pentru că își țin animalele de companie pe locul din față

Legislația rutieră prevede foarte clar că pe locurile din față nu au voie să stea copiii, dar nici animalele de companie. Mulți șoferi nu cunosc acest aspect, iar amenzile sunt destul de mari.

18 feb. 2024, 12:07
Cod rutier. Unde pot sta câinii în mașină? Mulți șoferi riscă amenzi usturătoare pentru că își țin animalele de companie pe locul din față

Conform Codului Rutier (OUG 195/2002) și Regulamentului de aplicare (HG 1.391/2006), transportul animalelor pe locurile din față este interzis, iar încălcarea acestei prevederi se sancționează cu amenzile prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni.

Asta înseamnă că șoferii riscă amenzi considerabile, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, în funcție de valoarea actuală a punctului de amendă, potrivit Promotor.

Potrivit legislației rutiere din România, șoferii începători pot transporta un număr limitat de pasageri. Din păcate, nu mulți cunosc prevederile în vigoare și, astfel, riscă să fie sancționați.

În cazul șoferilor începători sunt impuse anumite restricții pentru primele 12 luni de la obținerea permisului de conducere.

Se urmărește, astfel, acordarea unei perioade de acomodare pentru șoferii începători.

Restricțiile impuse acestora au la bază justificarea potrivit căreia începătorii nu pot reacționa la fel de eficient precum cei cu experiență, în situații de criză.

Citește și: Calendar ortodox 17 februarie 2024. Sărbătoare mare, un sfânt al cărui nume este purtat de mii de români. Sâmbătă, este bine să duceţi colivă la biserică

În primul rând, șoferul începător este obligat să afișeze semnul galben atât pe parbriz, cât și pe lunetă. Acest marcaj îi atenționează pe ceilalți participanți la trafic, dar și pe oamenii legii, că la volanul autoturismului se află o persoană începătoare, fără experiență în condus.

De asemenea, șoferul începător trebuie să fie atent și la viteza cu care se deplasează pe drumurile publice.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, viteza maximă cu care un șofer începător poate circula în afara localităților este cu 20 de kilometri pe oră mai mică decât cea normală. Pe drumurile naționale, șoferul începător nu are voie să depășească 80 km/h, iar pe autostradă, 110 km/h.

Legislația rutieră prevede și un număr maxim de pasageri pe care un șofer începător îi poate transporta.

Astfel, conform prevederilor din ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, persoanele cu permis auto categoria B pot conduce doar un autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.

În concluzie, un șofer începător poate transporta cel mult 8 pasageri.

Trebuie știut faptul că doar șoferii care dețin permisul de conducere categorie D sunt autorizați să transporte un număr mai mare de pasageri decât cei cu permis de categoria B.

Citește și: Cum e tratat alcoolismul în mediul rural: ”Dacă nu bagi ceva tărie și-un pahar de vin din când în când, te înmoi, te iau gândurile”