Codarea, ca o nouă formă de alfabetizare

Până de curând, pentru ca o persoană să fie considerată alfabetizată funcțional trebuia să știe să citească, să scrie și să calculeze. În prezent, însă, nu este suficient. 

03 iun. 2022, 12:09
Codarea, ca o nouă formă de alfabetizare

De fapt, tot mai mulți experți consideră codarea ca fiind o nouă formă de alfabetizare, necesară pentru o viață și muncă de succes în secolul XXI.

Cunoașterea tehnologiei informației și a elementelor de bază ale codării nu este doar una din abilitățile care pot ajuta o persoană în alegerea unei cariere bine plătite, ci reprezintă cunoștințe fundamentale pentru o viață, muncă și carieră de succes în orice domeniu din prezent.

Asta înseamnă că este nevoie de un anumit grad de cunoaștere a codării nu doar pentru lucrul în sectorul IT, ci și pentru un spectru larg de ocupații sociale, chiar și artistice. Mai simplu spus, programarea este un instrument puternic care se aplică pe scară largă în cele mai variate domenii.

Tocmai de aceea, Steve Jobs, un mare vizionar al vremurilor noastre și omul care a combinat cel mai bine creativitatea cu IT-ul, a spus: „Toți ar trebui să învețe programare”.

Astfel, învățarea codării trebuie să înceapă foarte devreme, cam în același timp cu învățarea cititului, scrisului și a calculului. Cu alte cuvinte, programarea ar trebui să fie o parte integrantă a educației generale.

Digitalizarea pătrunde în toți porii societății moderne

Valul digitalizării a cuprins toate domeniile, de la științele naturale la cele sociale. Un calculator nu mai este o mașinărie care se leagă doar de IT și de sectorul tehnologic. Acesta este deja un instrument de bază pentru practicarea celor mai diferite profesii.

Pentru ca un copil să se descurce ușor în mediul digital, trebuie să înceapă să asimileze la timp cunoștințe și abilități informatice. Profesoara de la Universitatea Taft, Marina Umaschi Bers, care conduce echipa programului Scartch Jr., care le permite copiilor să învețe codare, vede viitorul în felul următor:

„Dacă privim programarea ca pe o formă nouă de alfabetizare, atunci în viitor fiecare va trebui să știe ce este un algoritm. Nu toată lumea va deveni inginer software, dar cu siguranță va trebui să înțeleagă, de exemplu, cum Facebook-ul sau diverse platforme de știri le oferă informații oamenilor”.

Programare – o cheie care deschide multe uși 

Cercetările la nivel global au arătat că învățarea programării încă de la școala elementară garantează rezultate mai bune la materii precum matematica, gramatica și literatura, dar și perfecționează abilitățile de comunicare și de rezolvare a problemelor, iar în același timp, își îmbunătățesc nivelul de concentrare.

Experții în educație au o explicație pentru acest fenomen. Ei consideră că principiile de bază ale codării, cum ar fi rezolvarea de probleme, concentrarea și perseverența, sunt la fel de importante pentru dezvoltarea complexă a copilului și se reflectă în succesul general la școală.

De fapt, principiile care se asimilează la cursul de programare sunt transversale, ceea ce înseamnă că se aplică ușor în alte domenii, respectiv la învățarea altor materii. Astfel, nici nu este de mirare faptul că elevii care au învățat programare de mici asimilează mai ușor decât alții materii precum:

Matematica – codarea le permite copiilor să înțeleagă concepte complicate din matematică și să le pună în practică, ceea ce duce la faptul că multora începe să le placă această materie.

Gramatica și literatura – programarea presupune asimilarea limbajelor de programare, motiv pentru care seamănă cu predarea limbii și literaturii. De fapt, multe aplicații pentru învățarea programării de la vârste mici sunt bazate pe povești pe care elevul le compune singur. Astfel, pe lângă programare, elevii dobândesc abilități de storytelling, de exprimare în scris și oral.

Pictura și arta – arta nu există fără creativitate și se dobândește în mare măsură prin programare, deoarece aceasta stimulează îi pe copii să găsească singuri și în mod persistent soluții creative pentru diferite probleme.

Abilități transversale – Am menționat deja faptul că, la copii, codarea dezvoltă așa-numitele abilități transversale, din care fac parte concentrarea, munca de echipă, comunicarea și capacitatea de a rezolva probleme. Tocmai angajatorii consideră aceste abilități ca fiind cele mai importante pentru obținerea joburilor bine plătite în viitor.

Experții sunt de acord cu un lucru: indiferent dacă o persoană dorește să se ocupe de programare mai târziu sau are afinități pentru domenii total diferite, programarea, ca parte componentă a educației, o va ajuta să aibă mai mult succes indiferent de ce va alege.