Codul Fiscal prevede ce valoare pot avea primele de Crăciun ale angajaţilor. Se pot acorda sume în bani, produse sau tichete

Cu ocazia Crăciunului, firmele pot oferi angajaților până la 300 de lei. Este vorba atât de cadouri în bani, cât și în natură ori tichete cadou, conform Codului Fiscal.

06 dec. 2023, 12:00
Codul Fiscal prevede ce valoare pot avea primele de Crăciun ale angajaţilor. Se pot acorda sume în bani, produse sau tichete

Suma oferită ca primă de Crăciun nu este impozitată și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii. De asemenea, acești bani se pot da și copiilor angajaților.

Acest cadou este o opțiune a angajatorilor, nu o obligație.

Practic, orice angajator poate acorda prime de Crăciun mai mici de 300 de lei, fără a plăti impozit sau taxe la stat, potrivit Evz. Acestea pot fi acordate sub formă de bani, produse ori tichete de valoare.

De regulă, în tradiție, aceste prime de Crăciun sunt oferite, de firme, pentru copiii salariaților. În multe cazuri, angajații care nu au copii nu primesc cadourile de sărbători. De altfel, trebuie spus că aceste bonusuri nu reprezintă o obligație a angajatorilor față de salariați, ci o opțiune.

Oricine poate alege să nu acorde prime fără să existe o sancțiune prevăzută prin legea fiscală.

Pe de altă parte, în companiile mai mari, cele cu capital de stat ori instituțiile din sistemul bugetar, aceste bonusuri sunt prevăzute prin contractul colectiv de muncă.

Prime de Crăciun pentru angajați

Legea permite ca astfel de bonusuri, în bani sau în natură ori tichete să fie acordate nu doar de Crăciun. Conform prevederilor din Codul Fiscal, asemenea beneficii pot fi alocate, salariaților, și cu ocazia Paştelui ori a sărbătorilor similare ale altor culte religioase.

De asemenea, angajatele firmelor pot primi bonusuri cu prilejul zilei de 8 martie sau cu prilejul zilei de 1 iunie, pentru angajații care au copii minori.

Citeşte şi: Sărbătorile de iarnă aduc vânzări cu aproape 30% mai mari decât media lunară anuală – studiu