CODUL RUTIER 2022. Cât de murdare trebuie să fie geamurile maşinii pentru a fi amendat şoferul. Amenda poate ajunge până la 1160 lei

Şoferii care nu-şi spală maşinile şi merg pe drumurile publice cu geamurile murdare riscă amenzi de până la 1160 lei, potrivit unei modificări a Codului Rutier. Noile prevederi vor intra în vigoare la sfârşitul lunii februarie, doar că nu este clar cine şi cum va stabili că geamurile sunt murdare şi şoferul trebuie amendat.

08 feb. 2022, 14:25
CODUL RUTIER 2022. Cât de murdare trebuie să fie geamurile maşinii pentru a fi amendat şoferul. Amenda poate ajunge până la 1160 lei

Cât de murdare trebuie să fie geamurile maşinii pentru a fi amendat şoferul. Este o întrebare la care aşteaptă răspuns şi şoferi, dar şi poliţiştii. Noul Cod Rutier modificat prevede că constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”.

Amenzile pornesc de la 870 și pot ajunge la 1.160 de lei, dacă murdăria afectează vizibilitatea şoferului.

Toate bune până aici. Dar acum vine întrebarea: Cine şi cum stabileşte că geamurile maşinii sunt murdare şi şoferul trebuie amendat?

„Nu există un instrument de măsurare al mizeriei de pe geamuri. Se va uita poliţistul prin habitaclul maşinii ca să vadă vizibilitate prin geamurile laterale, lunetă sau parbriz”, spune Cosmin Andreica, de la Sindicatul Europol, citat de observatornews.ro.

Citeşte şi: COD RUTIER 2022. Amenzi uluitoare pentru şoferi, 2900 de lei pentru cine merge pe banda de urgenţă DOCUMENT

Nici şoferii nu sunt lămuriţi, iar avocaţii spun că, cel mai probabil, sancţiunile vor fi tranşate în instanţă.

„Ar putea să lase loc la intepretări majore iar bineînţeles şi amenzile care ar urma să fie date ar fi destul de uşor de contestat”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

Codul rutier 2022  vine şi cu alte amenzi

Șoferii care nu țin cont de această obligație riscă amenzi încadrate în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Ordonanţa nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice crește cuantumul amenzilor pentru următoarele contravenții:

– circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;

– depășirea neregulamentară va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei. Înainte această amendă era cuprinsă între 580 și 725 lei. Acum, potrivit noului cod rutier, dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale, amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;

– nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, se sancționează cu o amendă între 870 și 1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.