Codul rutier 2023. Amendă de 1.200 lei pentru șoferii care nu au asta la ei când sunt opriți de polițiști. Fapta care te poate lăsa fără permis pentru 12 ore.

Codul Rutier a fost modificat la începutul acestui an și a adus modificări substanțiale în privința regulilor de circulație pe drumurile publice.

11 apr. 2023, 09:35
Codul rutier 2023. Amendă de 1.200 lei pentru șoferii care nu au asta la ei când sunt opriți de polițiști. Fapta care te poate lăsa fără permis pentru 12 ore.

Codul Rutier a fost schimbat, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Prin recentele modificări aduse Codului Rutier, permisul de conducere va putea fi retras de către agenții de la Poliția Rutierăîn cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Citește și: Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează. Detaliul din Codul Rutier pe care puţini îl ştiu!

Polițistul poate dispune de retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Aceasta va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului rutier. În ceea ce privește posesorul carnetului de conducere, acesta își va oferi datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). În acest act se vor însemna, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează. Detaliul din Codul Rutier pe care puţini îl ştiu!

Permisul de conducere va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titluarul permisului are domiciliul în alt județ, până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, urmând ca după acest moment să se trimită serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde titularul este avut în evidența autorităților.

Serviciul poliției rutiere de pe raza unde s-a săvârșit contravenția efectuează imediat mențiunea privind retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.

O altă modificare vizează actualizarea documentelor privind identificarea mașinii și a proprietarului acesteia. Codul Rutier prevede acum că poți fi amendat cu 1.200 lei dacă apar modificări în legătură cu datele de identificare ale proprietarului, și anume schimbarea de domiciliu, și acestea nu sunt efectuate și în actele mașinii.

Dacă până acum șoferii nu erau obligați să facă acest lucru, odată cu noul amendament adăugat în Codul Rutier acest lucru trebuie făcut în termen de 30 de zile de la data la care intervenit modificarea.