Codul rutier 2023. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă de anul viitor

Șoferii care încalcă legea ar putea să plătească amenzi mai mari începând de anul viitor pentru că valoarea punctului de amendă ar putea să crească dacă politicienii nu iau hotărârea înghețării acestuia.

04 nov. 2022, 10:30
Codul rutier 2023. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă de anul viitor

Codul rutier 2023. Șoferii care nu respectă legea riscă să plătească amenzi mult mai mari începând de anul viitor pentru că valoarea punctului de amendă ar putea crește, asta dacă politicienii nu hotărăsc înghețarea acestuia în cel mai scurt timp.

Citește și COD RUTIER 2022. Greşeala minoră care îţi aduce 2000-3000 de lei amendă în această perioadă. Atenţie la portbagaj şi la cauciucurile de iarnă

Șoferii care încalcă regulile de circulație riscă să plătească dublu pentru asta, dacă aleșii nu vor decide cât mai curând înghețarea punctului de amendă așa cum au făcut-o și în anii precedenți.

Valoarea punctului de amendă ar putea să ajungă la 300 de lei

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, punctul de amendă ar putea ajunge de la 145 de lei, la 300 de lei. În prezent, Codul Rutier prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Conform OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1202 din 18 decembrie 2021, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. Însă, în lipsa unor modificări, această valoare urmează să expire la data de 31 decembrie 2022.

Majorarea punctului de amendă vine în contextul în care s-a anunțat creșterea salariului minim pe economie brut la valoarea de 3000 de lei.

Șoferii care sunt prinși pe picior greșit și sunt sancționați de polițiști trebuie să știe că amenda nu se plătește direct către agentul constatator pentru că se consideră mituire. Totodată, ei trebuie să aibă în vedere faptul că neplata amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege poate duce la executarea silită din partea instituțiilor statului.

Cum poate fi făcută plata amenzilor de circulație

Amenzile de circulație pot fi plătite în trei moduri și anume, cash, la o unitate a Trezoreriei statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda, cash la ghișeele Poștei Române și cu cardul, prin intermediul platformei ghiseul.ro, administrată de statul român sau prin intermediul aplicațiilor bancare.

De asemenea, legea prevede un termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator, în care amenda poate fi plătită la 50% din cuantumul ei.

Citește și COD RUTIER 2022. Atenţie la radare, la ce viteză ţi se ia permisul şi ce amendă plăteşti dacă mergi, atenţie, prea încet!