Codul Rutier 2023. S-a schimbat legislația, amendă în valoare de 800 de lei pe loc pentru șoferii care nu respectă această regulă

Codul Rutier s-a schimbat în 2023, iar șoferii români sunt obligați să cunoască toate regulile de circulație. Greșelile minore pot aduce amenzi usturătoare.

16 sept. 2023, 12:39
Codul Rutier 2023. S-a schimbat legislația, amendă în valoare de 800 de lei pe loc pentru șoferii care nu respectă această regulă

Codul Rutier 2023. Locurile de parcare le creează probleme șoferilor. Cei ce încearcă să evite taxele își lasă mașinile pe trotuar sau în alte locuri nepermise, în timp ce alții sunt nevoiți să recurgă la această metodă pentru că nu mai găsesc alt loc disponibil.

Citește și: Şoferii români cu alarmă pe maşină riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Prevederea din Codul Rutier de care trebuie să ştie toţi proprietarii de maşini

Chiar dacă nu există suficiente parcări, Codul Rutier actualizat este foarte strict în ceea ce privește parcarea în locuri nepermise. Regulile se aplică și celor care își lasă vehiculul în fața propriei case. Șoferii care obișnuiesc să facă acest lucru sunt taxați pe loc, iar amenda ajunge până la 800 de lei.

În cele mai multe localități, există locuri de parcare plătite, pentru care proprietarii au acte și plătesc impozit. Cei ce nu au apucat să își cumpere, dar vor să aibă unde să își lase mașina în apropierea casei, au găsit soluții.

Citește și: Se schimbă Codul Rutier! De la ce viteză pot rămâne şoferii fără permis de conducere

Aceștia lasă diferite obiecte în spațiile publice, care ocupă locul, semn că locul este „luat”. Practica este una ilegală și poate fi considerată și penală și se sancționează dur.

Potrivit legii, „amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje sau înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare” se sancționează cu amendă de până la 2.500 de lei.

Românii care fac asta riscă și dosar penal, dar și o pedeapsă cu închisoarea de la 2 luni până la 2 ani.

Cod rutier 2023. Ultima schimbare îți aduce 400 lei amendă imediat ce ieși din parcare. Reglementarea nouă, deja în Monitorul oficial

Cod rutier 2023. O modificare a legii rutiere, intrată în vigoare de luna trecută, a venit cu o nouă obligativitate pentru șoferii români de la noi din țară. Astfel, aceștia trebuie să fie atenți la utilizarea luminilor de zi sau a fazei scurte. Dacă nu vor face acest lucru vor fi sancționați contravențional cu amendă.

La mijlocul lunii iunie, Codul Rutier a suferit din nou modificări, iar autoritățile au introdus noi reguli pentru posesorii auto din România.

De la mijlocul lunii iunie a devenit obligatoriu pentru șoferii din România să folosească luminile de zi sau faza scurtă. Obligația exista și înainte, dar era limitată la autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene.

Acum, toți șoferii trebuie să respecte această regulă din Codul Rutier, indiferent de drumul pe care se află. Regula este reglementată de Legea numărul 168 din 2023, cea care prevede că “în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Așadar, șoferii trebuie să folosească lumina diurnă din momentul în care ies din parcare și până când se întorc în aceasta. Obligația exista și înainte, dar era limitată la autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene.

Potrivit Codului Rutier, amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei. Legea se aplică și pentru conducătorii de motociclete sau mopede, iar în cazul lor amenda poate ajunge până la 725 de lei.

COD RUTIER 2023. Șoferii care ajung la închisoare imediat! Marcel Ciolacu a spus clar: Nu există nicio scuză!

Aici este important de menționat că românii care conduc motociclete sau mopede trebuiau să respecte încă din 2002 o lege mai dură în ceea ce privește folosirea fazei scurte sau a luminii diurne.

Majoritatea conducătorilor auto sunt de părere că această măsură era esențială, în special cei care au călătorit în țări în care utilizarea luminilor de zi este deja adoptată pe scară largă.

COD RUTIER 2023. Închisoare şi pentru şoferii care consumă alcool sau droguri după ce s-au dat jos de la volan, dacă au fost implicaţi în prealabil într-un accident grav

Pentru cei obișnuiți cu această practică și care dețin vehicule care funcționează cu combustibil tradițional, menținerea luminilor de întâlnire aprinse în permanență nu ridică nicio problemă.

Cu toate acestea, în cazul mașinilor hibride și electrice, există o preocupare în ceea ce privește descărcarea accelerată a bateriei din cauza consumului crescut de energie electrică.