Codul Rutier 2023. Șoferii români riscă amenzi de până la 2.900 de lei dacă fac această greșeală în trafic

Șoferii care nu respectă această regulă banală din Codul Rutier riscă amenzi usturătoare. Foliile auto neconforme atrag sanțiuni dure.

29 mai 2023, 18:20
Codul Rutier 2023. Șoferii români riscă amenzi de până la 2.900 de lei dacă fac această greșeală în trafic
Amenzi pentru șoferi

Codul Rutier prevede faptul că este interzis să folosești folii auto în timpul deplasării pe drumurile publice. Șoferii pot fi opriți în trafic dacă nu respectă această regulă.

Foliile auto sunt folosite, în general, pentru reducerea luminozității în interiorul mașinii, intimitate sau pentur un aspect plăcut. Însă, există cazuri în care foliile pot fi periculoase, iar de aceea există clarificări precise în acest sens.

Numai foliile auto conforme cu ghidul de cerințe tehnice oferite de Registrul Auto Român (RAR) sunt permise. Putem folosi numai folii auto omologate. Cei care nu respectă această regulă riscă să fie opriți în trafic și sancționați cu amenzi de până la 2.900 de lei.

Citește și: Codul Rutier 2023. Greșeala care te poate lăsa fără permis dacă nu ești atent. Legislația prevede noi sancțiuni usturătoare pentru șoferi

Pentru a evita astfel de situații. șoferii trebuie să aplice foliile auto numai în atelierele autorizate de RAR, instituția care emite și documentele de omologare.

Atunci când sunt opriți în trafic, șoferii trebuie să preinte o declarație de conformitatet și un certificat de garanție. Certificatul de înmatriculare poate fi reținut în cazul în care foliile nu sunt omologate.

Citește și: Ce amenzi pot primi șoferii, după modificările din Codul Rutier, dacă mașinile au probleme la sistemul de iluminat. Sumele sunt considerabile

Codul rutier – amenzi de până la 2.900 de lei

Conform noilor reguli din Codul Rutier, șoferii care se urcă la volan nu au voie să lipească nimic pe parbriz, care poate estompa sau împiedica vizibilitatea, precumiconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș. Este interzisă afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz.

Clasa a IV-a de sancțiuni prevede amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Șoferii care încalcă aceste reguli riscă amenzi între 1.305 și 2.900 de lei.