Codul Rutier 2023. Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere

Medicii vor putea trimite la psiholog șoferii pentru care există suspiciunea că ar avea probleme de sănatate mintală, potrivit unui proiect propus de MAI, citat de avocatnet.ro. Psihologul poate constata incapacitatea de a conduce a șoferului și va fi obligat să anunțe poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere.

18 oct. 2023, 10:00
Codul Rutier 2023. Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere
Permisele auto ar putea fi înlocuite cu un cod QR, din 2030

Un control medical de rutină te poate lăsa fără permis de conducere. Un proiectul de ordonanță de urgență inițiat de MAI vrea să aducă modificări actualului Cod rutier. Mai exact, ar aduce schimbări în ceea ce privește capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: COD RUTIER Cum pot fi folosite imaginile de pe camerele de bord ale maşinilor. Are Poliţia obligaţia de a le admite ca probă?

 

MAI propune ca șoferii cu probleme mentale constatate de psiholog în urma unui control medical să rămână fără permis auto

Polițiștii propun ca șoferii să poată rămâne fără permi de conducere dacă se constată că suferă de afecțiuni mentale.  Astfel, dacă în urma unui control medicale de rutină un medic are suspiciuni privind starea de sănătate a șoferului pe care îl consultă, atunci medicul va putea trimite pacientul la psiholog pentru un consult.

”Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”, se arată în propunerea MAI.

Citește și: MAI propune un pachet de legi DRACONIC pentru creşterea siguranţei rutiere şi combaterea traficului de droguri

Dacă psihologul constată că șoferul consultat este inapt să conducă, este obligat să informeze poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere al persoanei respective și o va informa cu privire la aceasta „de îndată”.

” Persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către poliția rutieră. Permisul de conducere se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.
Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor”, se mai arată în propunerea MAI.

587_1696607042_3. proiect circulatie_05.10.2023