CODUL RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

La începutul anului 2024 valoarea punctului de amendă a crescut, iar acum șoferii prinși pe picior greșit în trafic riscă să scoată mai mulți bani din buzunar. Iată ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul auto expirat.

18 ian. 2024, 22:43
CODUL RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat
Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat. În 2023, Codul Rutier prevedea o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie pentru punctul de amendă.

Citește și Șofer de autobuz, amendat cu 31.000 de lei după ce polițiștii de pe A1 l-au oprit pentru control. Ce infracțiune a comis

Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

Până la începutul acestui an punctul de amendă a fost îngheţat la 145 lei, de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie avea valoarea de 1.450 de lei.

Anul 2024 a venit cu noi schimbări în ceea ce privește valoarea punctului de amendă care a crescut de la 145 de lei la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Potrivit OUG nr. 115/2023, în acest an punctul de amendă reprezintă doar 5% din salariul minim brut, care are, în prezent, valoarea de 3.300 de lei.

Articolul 101 din Codul Rutier prevede că circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2024.

Conform Codului Rutier 2024, în România, există cinci clase de amendă, primele patru fiind aplicate persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă

Șoferii care au permisul expirat trebuie să se gândească de două ori înainte să circule pe drumurile publice și asta pentru că dacă vor fi opriți de Poliţie pot primi o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.

990 lei reprezintă 6 puncte de amendă, în timp ce 1.320 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

Cei care au fost prinși pe picior greșit și sancționați de polițiști pot plăti amenzile la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic.

Citește și Riscurile la care te supui dacă nu-ți speli mașina. Amendă usturătoare pentru șoferii care conduc cu geamurile murdare