CODUL RUTIER 2024. Ce înseamnă litera „A” la semafor. Mulți șoferi nu știu ce semnificație are

Litera „A” la semafor. Ce semnifică și ce trebuie să faci când o întâlnești. Nu mulți șoferi știu ce înseamnă.

16 ian. 2024, 08:43
CODUL RUTIER 2024. Ce înseamnă litera „A” la semafor. Mulți șoferi nu știu ce semnificație are
Ce semnificație are litera „A” la semafor

Semaforul cu litera „A” nu este esențial pentru șoferii de autoturisme, deoarece nu furnizează instrucțiuuni directe pentru aceștia. Cu toate astea, e bine să-i cunoști semnificația.  „A” iluminat este destinat transportului public local, mai exact autobuzelor și tramvaielor. Semafoarele speciale le oferă câteva avanteje în trafic, astfel încât să nu fie nevoite să stea inutil la semafor.

Citește și: Reguli importante din Codul Rutier 2024. Ce documente ar trebui să aibă la ei cei care merg cu bicicleta sau mopedul pe drumurile publice

Litera „A” iluminată pe semafor este des întâlnită la intersecțiile mari din orașele cu trafic intens. Conducătorii de autobuz și tramvai pot interacționa cu semaforul imediat ce ajung la intersecție. Pentru asta, trimit o solicitare la semafor prin GPS și cer astfel semafor verde. Alternativ, comunicarea are loc și prin alte mijloace tehnice.

Citește și: Codul Rutier 2024. S-a schimbat legislația, amenzile de circulație au explodat! Polițiștii nu se joacă

Dacă „A” se aprinde, semaforul semnalează șoferului de autobuz sau de tramvai că este pe cale să se declanșeze faza de semafor în favoarea transportului în comun. După ce autobuzul sau tramvaiul a folosit faza verde specială și a trecut de intersecție, semaforul cu „A” se stinge din nou. Modul de semnal revine apoi la trasportul privat. Pentru că în unele cazuri faza verde pentru transportul public poate duce la întârzieri majore în transportul privat, sistemul de semaforizare compensează apoi acest timp de așteptare cu o fază verde prelungită, potrivit Efahrer.