CODUL RUTIER 2024. În ce situații poate fi anulat permisul de conducere. Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie?

De mulți ani se tot discută despre impunera unei vârste maxime până la care o persoană să poată deține permis de conducere, însă până acum nu s-a luat nicio decizie. Sunt însă situații în care permisul de conducere poate fi anulat definitiv.

20 ian. 2024, 00:23
CODUL RUTIER 2024. În ce situații poate fi anulat permisul de conducere. Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie?

În ultimii ani s-a discutat intens despre impunerea unui prag de vârstă pentru posesorii de permise de conducere. Specialiștii sunt de părere că abilitățile de conducere, reflexele și capacitatea de concentrare la volan scad odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, s-a propus ca șoferii  care au depășit acest prag să fie testați medical mult mai riguros și mai des. Astfel, se propune testarea vederii, a stării psihice pentru a se asigura că vârstnicul este apt fizic și mental să conducă o mașină.

Citește și: De ce acte ai nevoie pentru schimbarea permisului auto în 2024. Cum plătești taxa și cum faci programare online

 

CODUL RUTIER 2024. Mai poți conduce mașina după ce ieși la pensie?

Legislația auto din România nu stabilește o vârstă limită până la care o persoană poate conduce un autovehicul. În ultimii ani s-a încercat introducerea unui prag până la care o persoană să poată conduce un vehicul. Parlamentul României a analizat un proiect de lege care impunea persoanelor trecute de 70 de ani să efectueze anual un control medical. Cei care nu treceau examenul medical, ar fi rămas fără permis. Dar acest proiect de lege nu a fost promulgat.

Și la nivelul Uniunii Europene s-a discutat despre o astfel de măsură. S-a propus ca valabilitatea permiselor de conducere să fie crescută la 15 ani, pentru cei până în 70 de ani. Iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani s-a propus ca testarea medicală să fie făcută la 5 ani. Deocamdată nu a fost luată nicio decizie. Ceea ce înseamnă că în continuare nu va exista o vârstă maximă până la care un șofer să poată conduce un autoturism. Ci doar va fi modificată valabilitatea permiselor auto pentru cei trecuți de 70 de ani.

În prezent, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării. La expirarea perioadei de valabilitate, permisul este preschimbat de unitățile de poliție, dar doar după obținerea unei adeverințe medicale.

Pentru obținerea unei adeverințe medicale, șoferul trebuie să facă investigații la medicină internă, pneumologie, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL, oftalmologie.

Citește și: O şoferiţă care parcase pe trecerea de pietoni a sunat la 112 să îl reclame pe poliţist. A rămas şi fără permis, şi fără 2490 de lei

 

CODUL RUTIER 2024. În ce situații poate fi anulat permisul de conducere

Dacă la controlul medical, vreunul dintre medic constată că șoferul suferă de o boală care îi poate afecta abilitățile de conducere, acesta poate sesiza Poliția și îi poate fi anulat permisul auto.

De exemplu, românii care au probleme cu aparatul respirator se numără printre cei care nu mai pot șofa. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului, iar în fișa medicală este notat faptul că respectivii primesc avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate.

De asemenea, persoanele care suferă de tulburări psihice, cei care au diabet zaharat, probleme cardiace, leziuni ale auzului, afecțiuni locomotorii sau apnee nu vor mai putea șofa. De asemenea, cei care au probleme cu vederea vor avea permisul auto anulat.

„În anul 2022, la nivel național, au fost retrase medical 1.183 de permise de conducere”, se arată într-un răspuns transmis de IGPR redacției ProMotor.