Codul Rutier 2024. Regula pe care orice șofer trebuie să o respecte când e galben intermitent la semafor

Codul Rutier 2024. Cine are prioritate atunci când semaforul este galben intermitent. Acest aspect îi pune în dificultate pe mulți șoferi.
Filip Stan
21 apr. 2024, 18:11
Codul Rutier 2024. Regula pe care orice șofer trebuie să o respecte când e galben intermitent la semafor
Codul Rutier 2024. Ce faci când e galben intermitent la semafor

Codul Rutier stabilește regulile privind circulația în intersecții semaforizate și procedurile de trecere a vehciculelor când semafoarele nu sunt funcționale.

Astfel, când semaforul este verde, cinducătorii auto au dreptul să treacă prin intersecție. Atunci când semaforul devine galben sau roș, aceștia sunt obligață să oprească.

Citește și: Conducătorii auto ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de ceilalți șoferi. Care este condiția

În cazul în care semaforul este galbe intermitent, șoferi sunt obligați să acorde priritate pietonilor și să oprească în siguranță, în cazul în care aceștia traversează strada sau se pregătesc să o facă.

Atunci când semaforul adresat mașinilor este verde, acestea au prioritate de trecere. Pietonii vor avea culoarea roșie.

Atunci când semaforul pentru pietoni devine verde, conducătorii auto sunt obligați să acorde prioritate de traversare acestora. În aceste momente, semaforul pentru vehicule va fi ori roșu, ori galben intermitent.

„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, se arată în Art. 83 alin. (2) din Codul Rutier.

Citește și: Adio Waze și Google Maps! Aplicația de navigație care îți dă bani să conduci. Șoferii români vor fi încântați

Codul Rutier 2024. Cine are prioritate când semaforul e galben intermitent

Când semaforul este galben, șoferii sunt obligați să oprească. Cu toate astea, în cazul în care nu pot face acest lucru în condiții de siguranță, au dreptul să treacă intersecția. Totuși, e important să fie acordată prioritate de trecere pietonilor. Pietonii nu primesc verde la semafor atunci când acesta este galben pentru vehicule.

„Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecţie nu trebuie să treacă de locurile prevăzute la art. 83 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la apariţia semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiţii de siguranţă”, se arată în Codul Rutier.

În cazul în care intersecția este semnalizată cu semafor verde intermitent la dreapta, șoferii care virează la dreapta trebuie să acorde prioritate celorlalte vehicule sau pietonilor care au dreptul de trecere.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!