Codul Rutier 2024: Reguli pentru traversarea pe la colțul străzii – cine are prioritate?

Traversarea drumurilor publice impune respectarea unor reguli clare, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Date fiind diferențele dintre situațiile întâlnite în trafic, este esențial de știut în ce condiții trebuie șoferii să acorde prioritate pietonilor și când aceștia din urmă trebuie să fie extrem de atenți.
Mircea Filipescu
14 sept. 2024, 08:16
Codul Rutier 2024: Reguli pentru traversarea pe la colțul străzii – cine are prioritate?

Codul Rutier 2024: Conform legii, pietonii au dreptul de a traversa strada doar prin locuri special marcate și semnalizate, iar în cazurile în care trecerile pentru pietoni sunt dotate cu semafoare, aceștia trebuie să respecte strict culorile afișate.

Codul Rutier 2024: Ce se întâmplă când nu există trecere de pietoni?

În situațiile în care nu există treceri pentru pietoni amenajate, legea stabilește că traversarea se poate face pe la colțul străzii, însă cu condiția ca pietonii să se asigure că nu se pune în pericol nici propria siguranță, nici a celorlalți participanți la trafic.

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se precizează în Art. 72 (3) din Codul Rutier.

Cine are prioritate la colțul străzii: mașina sau pietonul?

Dacă pe o stradă nu există trecere pentru pietoni, prioritatea este acordată vehiculelor, nu pietonilor. Așadar, șoferii nu sunt obligați să oprească în astfel de situații pentru a le permite pietonilor traversarea, aceștia din urmă fiind nevoiți să aștepte până când drumul este liber.

Codul Rutier 2024: Ce riscă șoferii și pietonii care nu respectă regulile?

Legea prevede sancțiuni clare pentru cei care ignoră regulile de traversare. Șoferii care nu acordă prioritate la trecerile semnalizate riscă suspendarea permisului, iar pietonii care traversează prin locuri nepermise pot fi amendați. Mai mult, în cazul unui accident, responsabilitatea este determinată în funcție de respectarea regulilor de către ambii participanți la trafic.

„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, menționează Art. 72 (4) din Codul Rutier.

Citește și: Funcția mașinii de spălat care te poate scuti de folosirea programului de autocurățare

Codul Rutier 2025. Noile reguli menite să reducă numărul de şoferi vitezomani

Cod Rutier 2025. Printre alte inițiative se numără reglementări cu privire la marjele de eroare ale aparatelor radar, care ar trebui aplicate în favoarea șoferilor, și obligația producătorilor auto de a echipa vehiculele cu dispozitive care să avertizeze conducătorii auto atunci când depășesc limitele legale de viteză pe un anumit tronson de drum. Multe dintre aceste proiecte de lege au trecut deja de Senat și așteaptă votul final în Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că ar putea intra în vigoare până la finalul sesiunii parlamentare din decembrie 2024.

Unul dintre principalele proiecte legislative aflate în discuție prevede interdicția pentru tinerii sub 21 de ani și pentru cei cu mai puțin de un an de experiență la volan să conducă vehicule care depășesc 100 CP (75 kW pentru vehiculele electrice). Această reglementare se aplică și motocicletelor. Totodată, o altă propunere semnificativă este introducerea obligativității polițelor RCA pentru bicicletele și trotinetele electrice, extinzând astfel aria de aplicare a asigurărilor de răspundere civilă obligatorii.

La nivel european, Uniunea Europeană a hotărât ca toate vehiculele produse începând din vara lui 2024 să fie dotate cu senzori pentru limitarea vitezei. Aceste sisteme vor detecta limitele de viteză de pe drum și vor alerta șoferii în caz de depășire a acestora, fără a interveni însă asupra mecanismului de frânare. Conform datelor Poliției Române, viteza excesivă a fost responsabilă pentru peste 700 de accidente grave în anul precedent.

Pe lângă măsurile de limitare a vitezei, o altă propunere legislativă prevede posibilitatea ca tinerii de 17 ani să obțină permisul auto pentru categoriile B și BE, cu condiția să fie însoțiți de un adult cu cel puțin 10 ani de experiență la volan. Această măsură are ca scop responsabilizarea tinerilor și reducerea comportamentelor riscante la volan.

Citeşte şi: Soluţia găsită de un şofer de Tesla, rămas cu 0% baterie, pentru a-şi încărca maşina: „Aţi mai pomenit? Mi se pare foarte tare”

O altă propunere de modificare a Codului Rutier vizează prelungirea valabilității permisului de conducere până la 15 ani pentru șoferii sub 70 de ani, în loc de 10 ani, cum este în prezent. Pentru cei de peste 70 de ani, permisul ar trebui reînnoit la fiecare cinci ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, la fiecare doi ani.

De asemenea, se propune creșterea numărului minim de ore de pregătire practică în cadrul școlilor de șoferi de la 30 la 45, ceea ce ar putea duce și la o creștere a costurilor acestor cursuri. În plus, se dorește ca examenul pentru obținerea permisului să fie susținut și cu examinatori atestați din sectorul privat, nu doar cu polițiști, pentru a profesionaliza domeniul și a reduce timpii de așteptare pentru programări.

În ceea ce privește utilizarea aparatelor radar, un proiect de lege propus de senatorul PSD Toma Vasilică prevede ca polițiștii să fie obligați să aplice marjele de eroare ale acestor dispozitive în favoarea șoferilor. Această inițiativă vine ca răspuns la nemulțumirile șoferilor care contestă amenzile primite pentru depășirea vitezei legale, invocând erorile aparatelor radar.

Propunerile de modificare a Codului Rutier aduc schimbări semnificative, menite să sporească siguranța rutieră, să responsabilizeze participanții la trafic și să adapteze legislația la noile realități tehnologice și sociale. Multe dintre aceste măsuri sunt încă în faza de dezbatere, dar ar putea intra în vigoare în viitorul apropiat.

Citeşte şi: Un bărbat înarmat şi îmbrăcat în uniformă de jandarmi a fost depistat în mulţime la evenimentul dedicat gimnastei Ana Maria Bărbosu, de la Focşani

DailyBusiness
Mircea Geoană ripostează dur la adresa Austriei: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”
Spynews
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc 2025. La ce să se aștepte zodiile de la Anul Șarpelui de Lemn
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Românii trebuie să raporteze de la 1 ianuarie 2025. Legea a intrat în vigoare
Playtech.ro
Cum arăta Anca Țurcașiu la 17 ani. Imaginea a șocat, e de NERECUNOSCUT
DailyBusiness
Tronsonul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. , aproape finalizat!
Adevarul
Anunțul Bruxelles-ului după ce Austria a pus din nou frână aderării României la Schengen
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Ce spune Anamaria Prodan după ce a fost acuzată în instanță că ar fi întreținut relații cu: Gigi Becali, Giovanni Becali, Cristi Borcea, Florin Răducioiu: „Nu mai stăm să ne certăm”
Spynews
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Evz.ro
Topul cauciucurilor de iarnă. Au trecut cele mai dure teste
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Diana Enache s-a despărțit de Ionuț Vântu, la un an după ce au devenit părinți! Prima reacție
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Directivă pentru cei cu permis luat înainte de 19 ianuarie 2013. Trebuie reînnoit până la 19 ianuarie 2033!
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Poluarea fonică din București: zonele cele mai afectate și măsuri de protecție
MediaFlux
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător