Codul Rutier 2025: Ce spune legea despre depășirea căruţei pe linia continuă

Atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile expres și cele naționale, circulația căruțelor este total interzisă. Și, totuși, există situații în care această regulă nu este respectată de toți participanții la trafic.
Filip Stan
29 mart. 2025, 11:33
Codul Rutier 2025: Ce spune legea despre depășirea căruţei pe linia continuă

Codul Rutier 2025: Șoferii trebuie să respecte regulile impuse de codul rutier, pentru a nu-și pune în pericol viața, dar și pentru o bună desfășurare a traficului. Iată ce arată legislația rutieră despre această situație.

COD RUTIER 2025. Măsura europeană care îi va lăsa pietoni pe mulți șoferi

Legea rutieră arată că există mai multe drumuri unde căruțele sau atelajele împinse cu mâna sunt interzise. Chiar și în condițiile în care legea interzice circulația acestora, există persoane care nu țin cont de aceste reguli. În acest sens, șoferii sunt nevoiți să facă anumite manevre pentru a devansa. Însă, ce se întâmplă dacă depășești căruța pe linia continuă, de exemplu?

Codul Rutier 2025: Ce se întâmplă dacă depășești căruța pe linia continuă

Atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile expres și cele naționale, circulația căruțelor este total interzisă. Și, totuși, există situații în care această regulă nu este respectată de toți participanții la trafic. Chiar și pe drumurile din centrele urbane, astfel de atelaje trase de cai sau împinse cu mâna sunt întâlnite.

Citește și COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto

Manevra de depășire ar putea fi efectuată doar în anumite condiții, așa cum arată legislația în vigoare.„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, arată legea.

Legal, depășirea căruței pe drumul cu linie continuă nu poate fi efectuată

„Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu. Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, explică pe contul său de YouTube polițistul Tavi Perțea, arată ProMotor.ro.

Conform noilor prevederi, șoferii trebuie să respecte următoarele instrucțiuni atunci când doresc să depășească alt vehicul:

  • semnalizarea intenției de depășire: şoferii trebuie să semnalizeze clar intenția de a depăși, pentru a informa ceilalți participanți la trafic;
  • verificarea traficului: înainte de a începe manevra, este crucial să se verifice că nu există alte vehicule care ar putea încerca să depășească în același timp;
  • menținerea distanței laterale adecvate: este important să se păstreze o distanță sigură față de vehiculul depășit, pentru a evita coliziunile;
  • reîntoarcerea în banda onițială: după finalizarea depășirii, șoferul trebuie să semnalizeze și să se asigure că poate reveni în siguranță în banda inițială de circulație.

COD RUTIER 2025. Care e, de fapt, viteza legală cu care se circulă în localități. Schimbare importantă pentru șoferi

COD RUTIER 2025. Dacă până acum șoferii care depășeau limita de viteză riscau sancțiuni, acum au mai multă libertate, datorită noilor aparate radar cu marjă de eroare mai mică.

COD RUTIER 2025. Schimbare majoră pentru șoferi

Începând cu 2025, șoferii care depășesc limita legală de viteză cu până la 5 kilometri pe oră nu vor mai primi amendă. Aceasta este o schimbare care le oferă mai multă flexibilitate conducătorilor auto. Astfel, în localitățile din România, limita de viteză rămâne la 50 km/h, dar șoferii pot circula cum maxim 55 km/h fără a risca o sancțiune. În anumite zone semnalizate, limita poate ajunge și la 80 km/h pentru vehiculele din categoriile A și B.

Pe drumurile naționale europene, viteza maximă legală este de 100 km/h pentru categoriile A și B, iar pentru categoriile C, D și D1, este de 90 km/h. În cazul vehiculelor din categoriile A1, B1 și C1, limita este de 80 km/h.

Pe drumurile expres, limita de viteză este de 120 km/h pentru categoriile A și B, iar pentru celelalte categorii, limitele sunt de 100 km/h (C, D, D1) și 85 km/h (A1, B1, C1), potrivit Fanatik.ro. 

Citește și COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto

Pe autostrăzi, limita este de 130 km/h pentru categoriile A și B, 110 km/h pentru categoriile C, D și D1, și 90 km/h pentru A1, B1 și C1.

Ce sancțiuni riscă șoferii care depășesc limita de viteză

Șoferii care depășesc limita de viteză legală cu 10 – 20 km/h sunt sancționați cu 2-3 puncte amendă (330-495 lei) și 2 puncte penalizare.

Cei care depășesc viteza legală cu 21 – 30 km/h sunt sancționați cu 5-6 puncte amendă (660-825 lei) și 3 puncte penalizare.

Șoferii care depășesc viteza legală cu 31 – 40 km/h sunt sancționați cu 6-8 puncte amendă (990-1.320 lei) și 4 puncte penalizare.

Cei care depășesc viteza legală cu 41 – 50 km/h primesc între 9-20 puncte amendă (1.485-3.300 lei) și 6 puncte penalizare.

Cei care depășesc cu peste 50 km/h primesc între 9-20 puncte amendă și se aleg și cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Citește și COD RUTIER 2025. Ce nu ai voie să lipești pe parbriz. Toți șoferii trebuie să fie la curent cu noile reglementări

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Scrisoarea unei viitoare mămici pentru Ilie Bolojan: „Am avut 3 joburi să ajung la cuantumul maxim al indemnizației” Răspunsul premierului
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Se taie 10% de la pensionari, de la 1 august. Mamele, cei în concediu medical și cu ajutor social, șomerii plătesc această taxă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă