Colaborare pe Axa Răului. Coreea de Sud a încercat să-i livreze Siriei măşti de gaze şi arme

Coreea de Nord a încercat să exporte Siriei măşti de gaze, arme şi muniţie, relatează marţi un cotidian japonez, în contextul în care SUA acuză regimul sirian că a folosit arme chimice împotriva civililor, potrivit AFP, citată de Agerpres.

27 aug. 2013, 06:18
Colaborare pe Axa Răului. Coreea de Sud a încercat să-i livreze Siriei măşti de gaze şi arme

O navă înmatriculată în Libia, sub denumirea de Al En Ti Sar, a părăsit, în prima parte a anului, Coreea Nord cu destinaţia Siria, transportând arme, a scris ziarul Sankei Shimbun, citând surse americane, japoneze şi sud-coreene rămase sub protecţia anonimatului.

Armata americană, care a obţinut informaţia, a urmărit nava în coordonare cu alte ţări, a precizat publicaţia.

Nava a trecut prin Strâmtoarea Dardanele din Turcia la 3 aprilie, iar apoi a fost inspectată de autorităţile turce, avertizate de către armata americană în legătură cu expediţia.

Potrivit cotidianului citat, de pe navă au fost confiscate 1.400 de puşti şi pistoale, circa 30.000 de gloanţe, precum şi măşti de gaze.

Autorităţile americane au fost de părere că nava intenţiona să descarce armamentul în Turcia, pentru ca apoi să fie transportat, pe cale rutieră, până în Siria.

Turcia l-a arestat şi verificat pe căpitan, după ce acesta a recunoscut că nava sa a pornit din Coreea de Nord şi că se îndrepta spre Siria pentru a transporta arme.

Regimul de la Phenian ar putea fi supus unor sancţiuni suplimentare din partea ONU din cauza acestei expediţii care ar încălca rezoluţiile Naţiunilor Unite ce îi interzic să exporte arme.

Phenianul şi Damascul au de mai mulţi ani o relaţie militară, care s-a menţinut în timpul războiului civil în desfăşurare în Siria.

Coreea de Nord ar fi ajutat de asemenea Siria să construiască o centrală nucleară, distrusă de un bombardament israelian în 2007.

Casa Albă şi Departamentul de Stat american au indicat luni că, în opinia lor, folosirea de arme chimice în Siria a fost stabilită, dar că există încă o uşoară îndoială cu privire la originea armelor, în contextul în care regimul de la Damasc şi rebelii s-au acuzat reciproc că le-au folosit.

Aceste arme ar fi făcut la 21 august peste 1.000 de morţi în apropiere de Damasc, potrivit opoziţiei siriene.

Experţii ONU au putut colecta în două spitale mărturii ale victimelor acestui presupus atac chimic, a indicat luni secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Citeşte şi Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii împotriva Siriei, afirmă ministrul de externe turc