Colegiul Medicilor: Coplata nu rezolvă nicio problemă în sistemul românesc de sănătate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, a declarat la România TV că introducerea coplăţii nu rezolvă nicio problemă în sistemul de sănătate şi poate introduce o discriminare a românilor la serviciul de sănătate.
Alina Andrei
28 ian. 2013, 11:45
Colegiul Medicilor: Coplata nu rezolvă nicio problemă în sistemul românesc de sănătate

Pacientul va plăti din luna martie a acestui an o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, scrie Mediafax.

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâţi să aplicăm următoarele măsuri. În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă. Vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.

Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.

„Colegiul Medicilor are de acum 4 ani de zile şi a fost consecvent în opinie, are poziţia potrivit căreia coplata nu rezolvă nicio problemă în sistemul de sănătate şi poate introduce o discriminare în accesul cetăţenilor români la serviciile de sănănate. Nu Fondul Monetar Internaţional, acum 4 ani şi ceva, a venit cu această propunere, ci domnul ministru al Sănătăţii Bazac a negociat şi a venit cu această propunere către Fondul Monetar. Este chiar o lege în care se spune că se introduce coplata în medicina de familie, ambulator de specialitate, laborator şi în continuare în spitale. Această coplată trebuia să reprezinte a 12-a parte din veniturile anuale ale unui cetăţean din România”, a declarat, la România TV, Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

În ceea ce priveşte coplata, Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familei Bucureşti a precizat: „Coplata e o problemă veche. E o decizie politică şi cred că zona de prespital să fie iertată de coplată„.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a adăugat că această coplată „nu ajută nici la finanţare nici la gestionarea mai bună a banilor”.

„Noi am avut cam aceeaşi poziţie cu poziţia Colegiului Medicilor. Şi dumnealor au făcut studii, am participat la negocieri şi discuţii, am stabilit câteva detalii. Nu ajută nici la finanţare, nici la gestionarea mai bună a banilor. E inutilă, costisitoare de implementat (coplata n.r.). România e pe ultimul loc la nivelul de contribuţie. Nivelul de asigurări în România e foarte scazut, sistemul şi spitalele prost finanţate. Atunci când avem o trimitere, doar pe data de 2, 3 a lunii este gratuită. Omul bolnav plăteşte foarte mulţi bani. Acum la un spital plătiţi medicamente, plătiţi analize”, a precizat, la România TV, Vasile Barbu.

Preşedintele C.J. Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a menţionat că „sănătatea ca proces global este brutal subfinanţată. O coplată modică e un mod de a sensibiliza populaţia şi pe de altă parte induce şi respectul faţă de actul medical pentru că oamenii pleacă de la concepţia, din păcate greşită, că actul medical ar trebui asigurat integral de stat”.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!