Coloană de camioane întinsă pe 80 km la graniţa dintre Polonia şi Belarus, înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor impuse de UE

Cel de-al cincilea pachet de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei prevede, printre altele, interdicţia ca TIR-urile din Rusia şi Belarus să mai intre în UE. Camioanele aflate în cursă au avut termen ca, până pe 16 aprilie, să revină în țara lor.

17 apr. 2022, 17:57
Coloană de camioane întinsă pe 80 km la graniţa dintre Polonia şi Belarus, înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor impuse de UE

O coadă uriașă de camioane s-a format, sâmbătă noaptea, la granița dintre Polonia și Belarus, în condițiile în care șoferii ruși și bieloruși s-au grăbit să părăsească Uniunea Europeană înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor impuse de UE. TIR-urile s-au întins pe o distanţă de 80 de kilometri, unele dintre ele fiind blocate de 33 de ore, relatează BBC.

Potrivit celui de-al cincilea pachet de sancțiuni contra Rusiei, începând cu data de 9 aprilie camioanele din Rusia și Belarus nu au mai avut voie să intre în Uniunea Europeană, iar cele aflate în cursă au avut termen ca până în 16 aprilie să revină în țara de origine. De la această sancţiune sunt exceptate camioanele care livrează produse farmaceutice, medicale, alimentare, agricole sau petroliere.

Citeste si Vladimir Putin spune că Occidentului îi va imposibil să izoleze o ţară ca Rusia. „Pe vremea URSS sancţiunile erau totale, dar eram totuşi pe primul loc”

Coloană de camioane la graniţa dintre Polonia şi Belarus

Mai multe imagini filmate cu drona au arătat cozile uriașe la graniță pe măsură ce termenul limită de la miezul nopții se apropia. La miezul nopții, timpul de așteptare la graniță era de 12 ore, iar la frontieră așteptau până la 400 de camioane.

Cu toate acestea, nu este clar ce se va întâmpla cu alte mii de camioane din cele două țări, care s-ar afla, în prezent, pe teritoriul UE. Ele sunt în pericol de a fi confiscate de autorități.

Un reprezentant al transportatorilor din Polonia şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de faptul că o astfel de măsură ar putea determina impunerea de măsuri similare împotriva camioanelor poloneze care tranzitează Rusia și Belarus în drumul lor înapoi spre casă.

Citeste si UE, noi sancţiuni împotriva Rusiei: importul de cărbune oprit, accesul navelor ruse interzis în porturi europene

Cel de-al cincilea pachet de sancţiuni cuprinde măsuri precum: blocarea activelor a numeroase bănci ruse, interzicerea importurilor de cărbuni, instituirea unui embargou privind importurile de armament rusesc, precum şi oprirea exporturilor ruse, inclusiv de tehnologie ultramodernă, în valoare de zece miliarde de euro. De asemenea, Uniunea Europeană va interzice importurile de materie primă în valoare de 5,5 miliarde de euro din Rusia, nu va mai permite accesul navelor ruse în porturi europene şi nici accesul transportatorilor rutieri din Rusia şi Belarus.