Comandanţi ai ISIS, prinşi în Irak. I-a dat de gol telefonul unuia dintre consilierii lui Baghdadi. Trump a comentat pe Twitter

Agenţi irakieni, care deţin un consilier de rang înalt al liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, au folosit o aplicaţie de pe telefonul mobil al acestuia pentru a atrage patru comandanţi ai grupării într-o capcană, a anunţat joi un consilier în domeniul securităţii al Guvernului irakian, relatează Reuters.

10 mai 2018, 17:13
Comandanţi ai ISIS, prinşi în Irak. I-a dat de gol telefonul unuia dintre consilierii lui Baghdadi. Trump a comentat pe Twitter

UPDATE: Informaţiile au fost confirmate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. „Cinci dintre cei mai căutaţi lideri ai reţelei teroriste Stat Islamic au fost capturaţi!”, a transmis Donald Trump joi prin Twitter. v

Ismail al-Eithawi, alias Abu Zaid al-Iraqi, a fost prins în februarie, în Turcia, de către autorităţi turce şi predat unor agenţi irakieni, a declarat joi pentru Reuters conislierul irakian în domeniul securităţii Hisham al-Hashimi. El l-a prezentat pe Eithawi drept un consilier direct al lui al-Baghdadi, însăcinat cu transferul de fonduri către conturi bancare ale grupării în diverse ţări.

Agenţi irakieni au folosit mesageria Telegram pe telefonul lui Eithawi pentru a atrage alţi comandanţi SI să traverseze frontiera din Siria în Irak, unde i-au reţinut, a declarat Hashimi. Între bărbaţii prinşi se află Saddam Jamal, un sirian care a fost guvernatorul SI al regiunii siriene Eufrat (est). Hashimi i-a prezentat pe Eithawi şi Jamal drept cei mai importanţi reprezentanţi SI prinşi în viaţă. Reţinerea celor cinci a fost anunţată miercuri de telviziunea irakiană.

Hashimi a declarat că operaţiunea a fost desfăşurată în cooperare cu forţe americane din cadrul coaliţiei antijihadiste ce luptă de ambele părţi ale frontierei irakiano-siriene, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ştirea care a provocat panică în întreaga lume. Ce se întâmplă cu ISIS

După prinderea lui Eithawi, agenţi irakieni şi americani de informaţii au putut să descopere conturi bancare folosite de SI, dar şi coduri de comuniare secretă pe care acesta le-a folosit, potrivit lui Hashimi.

În afară de Eithawi şi Jamal, au fost reţinuţi rei comandanţi de teren – sirianul Mohamed al-Qadeer şi doi irakieni, Omar al-Karbouli şi Essam al-Zawbai, a precizat Hashimi.”Laţul se strânge în jurul lui”, a ameninţat Hashimi, referindu-se la al-Baghdadi, al cărui nume real este Ibrahim al-Samarrai.

Al-Bagdadi, care s-a autoproclamat ”califul” musulmanilor în 2014, după ce a cucerit Mosulul, principalul oraş din nordul Irakului, s-ar ascunde în prezent la frontiera irakiano-siriană, duppă ce a pierdut toate oraşele şi localităţile ce au făcut parte din ”califat”. Jihadişti SI şi-au reiterat luna trecută jurământul de credinţă faţă de al-Baghdadi în primul lor angajament public de acest fel după prăbuşirea, anul trecut, a ”califatului” autoproclamat în Siria şi Irak.