Comandantul Armatei SUA în Europa susţine că România face eforturi pentru modernizarea echipamentelor sale

Comandantul Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa, general locotenentul Ben Hodges, s-a declarat sâmbătă convins că România va reuși să cheltuiască cei 2% din PIB alocați pentru Armată în acest an, precizând că țara noastră face eforturi să modernizeze echipamentele.

15 iul. 2017, 13:04
Comandantul Armatei SUA în Europa susţine că România face eforturi pentru modernizarea echipamentelor sale

„România cred că va atinge 2% din PIB pentru Apărare anul acesta cu șapte ani înainte de termenul limită. Ceea ce este important nu sunt doar banii, ci și leadershipul, continuarea antrenamentelor și a modernizării. România face eforturi să modernizeze echipamentele”, a spus Hodges, la finalul exercițiului Saber Guardian 2017 care s-a desfășurat la Cincu. El a precizat că SUA sunt angajate să contribuie la securitate în zona Mării, a afirmat General Locotenentul Ben Hodges, comandantul Armatei SUA în Europa afirmă că Negre.

„Este o demonstrație a României că e un aliat de încredere. (…) Este vorba de oameni de calitate. Astăzi a fost o altă demonstrație de ce România este un aliat important în NATO. Nimeni nu ar trebui să se întrebe dacă SUA sunt implicate în stabilitatea și securitatea Europei. Ați văzut dovada astăzi. Când SUA sunt serioase în legătură cu ceva venim cu bani, soldați americani”, a arătat Hodges.

Acesta a susținut că exercițiul Saber Guardian nu va duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia. „Descurajarea înseamnă capabilități, să te asiguri că orice potențială amenințare știe că suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar, dar este și despre a lăsa ușa deschisă. Vrem ca Federația Rusă să fie un membru responsabil al comunității globale. Vrem ca Rusia să revină în comunitatea globală. (…) Ușa este deschisă, dar cea mai bună șansă ca ei să revină la acea ușă este ca Alianța să rămână puternică, pentru că Rusia respectă puterea”, a menționat comandantul Armatei SUA în Europa.

Citeşte şi Klaus Iohannis, despre rachetele Patriot: Le luăm pentru a avea o armată dotată mai bine şi pentru a garanta securitatea

La rândul său, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a afirmat că prin acest exercițiu se dorește să se arate că România este un aliat de încredere, potrivit Agerpres.

„Nu a fost numai un exercițiu prin care am dorit să demonstrăm capabilitățile militare de care dispun armatele țărilor participante, ci a fost un exercițiu în care s-a dorit să se obțină un efect maxim pe linia interoperativității, linia planificării, coordonării și conducerii integrate a acțiunilor în teren și astăzi a fost vârful de sarcină care pe mine, personal, m-a impresionat în mod deosebit pentru cum a fost coordonat, pentru ceea ce au reușit comandanții să realizeze, tot ceea ce au reușit militarii în teren. (…) A fost o sincronizare perfectă între forțele terestre și forțele aeriene, între focul infanteriei, artileriei, elicopterelor și al avioanelor. Încă trăiesc emoția satisfacției misiunii îndeplinite”, a adăugat Ciucă.

El a mulțumit celor care au contribuit la planificarea, organizarea și executarea exercițiului militar.

La exercițiul militar Saber Guardian 2017 de la Cincu a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.