Comandantul Spitalului Militar Piteşti ironizează antivacciniştii. „Credeţi că numai în România zic că le vor creşte solzi?”

Comandantul Spitalului Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu" din Piteşti, colonel medic Tudor Gheorghe, a vorbit despre ce a însemnat pandemia de COVID-19 pentru unitate şi dificultăţile pe care l-a întâmpinat într-o perioadă plină de necunoscute şi provocări. Prin asigurarea circuitelor medicale şi prin disciplină, în acest spital nu au existat cazuri de transmitere de COVID-19 de la pacienţi la personal sau invers şi nici între pacienţi.

12 iul. 2021, 09:40
Comandantul Spitalului Militar Piteşti ironizează antivacciniştii. „Credeţi că numai în România zic că le vor creşte solzi?”

Comandantul Spitalului Militar Piteşti a recunoscut că a există în continuare scepticism privind virusul şi vaccinarea. Col. Dr. Tudor Gheorghe a recunoscut că şi medicii au trecut „prin aceleaşi temeri” deaorece s-au confruntat cu o situaţie necunoscută până atunci.

„Nu ştiam despre virus mai nimic, decât din prezentările de la televizor, din materialele pe care le mai citisem. Vedeam că în anumite ţări deja făcea ravagii, numai că nu-ţi venea să crezi că există aşa ceva. Dar a venit momentul când a ajuns şi în România şi a trebuit să-l confruntăm. Mi-aduc aminte că primul caz pe care l-am avut aici a fost unul foarte grav, cu pneumonie care cuprinsese în totalitate ambii plămâni, şi când vezi pentru prima dată aşa ceva… Mi-amintesc că ne-am adunat mai mulţi acolo, la tomograf şi nu ne venea să credem că poate să arate într-un asemenea fel”, a declarat dr. Gheorghe într-un interviu acordat Adevărul.

Şeful Spitalului Militar Piteşti a precizat că principala provocare a fost asigurarea circuitelor în unitatea medicală şi faptul că şi în rândul personalului medical a existat tendinţa bagatelizării virusului.

„Toată lumea şi-a făcut datoria ca şi până atunci. Era un alt tip de boală şi normal că l-am tratat ca pe un alt tip de boală. A fost greu să adaptăm spitalul la noile condiţii. Adică mă refer la circuite epidemiologice, la modificări de triaj. Era necesar un triaj de la intrarea în spital după care pacienţii aceştia aveau nevoie de circuite separate. Personalul era împărţit în două: personal care credea în existenţa virusului şi personal care îl bagateliza: “Lasă că-i afectează mai mult pe vârstnici, noi suntem tineri, trecem peste… Au fost nişte provocări, dar marea provocarea a fost, ca şi în cazul altor spitale asigurarea circuitelelor. Majoritatea spitalelor din România sunt spitale vechi şi este foarte greu să adaptezi nişte circuite care să respecte, într-adevăr, normele epidemiologice”, a afirmat colonelul medic Tudor Gheorghe.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță atrage atenția! Cifre amețitoare ale cazurilor COVID-19: Un caz raportat ascunde 10 neraportate

Medicul a povestit că la începutul pandemiei „a fost destul de greu pentru că pacienţii veneau în număr mare pentru alte probleme, mulţi nu credeau că există COVID, după care a fost o perioadă în care pacienţii s-au speriat, pur şi simplu au avut impresia că în spitale există focare, mai ales că mass media prezenta în spital nu ştiu ce focar şi atunci ei s-au cam speriat şi au început să nu prea mai vină, să nu se mai adreseze spitalului”.

„A scăzut adresabilitatea pentru pacienţii cu alte afecţiuni. Dar a crescut adresabilitatea pe pacienţii cu afecţiuni de tip COVID. Acum vă daţi seama că la cea mai mică răceală, la cel mai mic simptom, veneau în număr mare… Noi nu am fost spital COVID. Rolul nostru era de a-i identifica. În momentul în care erau diagnosticaţi cu COVID-19, erau transferaţi către spitalele dedicate. Problema a fost că la un moment dat nu mai erau locuri şi atunci – ştiţi că era metodologia de supraveghere – spitalul respectiv trebuia să păstreze pacientul COVID până când se găsea un loc. Şi am avut cazuri în care au stat în staţionare o perioadă, până când le-am găsit loc”; a afirmat dr. Gheorghe.

Comandantul Spitalului Militar Piteşti, despre noul val de COVID. „Populaţia s-a cam săturat de restricţii”

„Cu siguranţă că va fi un nou val. Deci, dacă vă uitaţi în jur la ţările care au trecut la relaxare mult mai devreme decât noi, ţări cu un număr de vaccinaţi foarte mare – Israel, de exemplu – ne dăm seama că asta va urma. Ei, după ce au relaxat măsurile, au început să raporteze un număr mare de cazuri. Cu siguranţă, acelaşi lucru se va întâmpla peste tot. Pe de altă parte nici nu puteam să rămânem cu aceleaşi norme stricte, pentru că populaţia s-a cam săturat de restricţii, s-a cam săturat de stat în casă. Deci, o normalitate, cât de cât, trebuia să avem. În plus, e vorba şi de probleme economice – economia se prăbuşeşte în momentul în care populaţia activă e scoasă din producţie”, a precizat colonelul medic Tudor Gheorghe.

Comandantul Spitalului Militar Piteşti n-ar vrea să existe o nouă stare de urgenţă.

„Mi-ar plăcea să cred că nu. Dar starea de alertă cred că va rămâne în continuare. Atitudinea noastră faţă de virus, acum, la momentul de faţă este una corectă. Populaţia şi-a învăţat lecţia. Oamenii sunt mult mai receptivi la a respecta normele şi asta se şi vede în numărul de cazuri noi. Pe de altă parte, există un segment de populaţie care duce negativismul ăsta la extrem, cu diferite teorii ale conspiraţiei. Sunt dintre cei care nici nu se vaccinează. Au impresia că s-a vaccinat un anumit număr şi gata, am scăpat: «Bine că nu ne-am dus noi să ne vaccinăm, că s-au vaccinat ăştia, care sunt mai fraieri, şi cu asta s-a terminat» Uite că nu! Eu zic că toată lumea ar trebui să conştientizeze faptul că vaccinul este modalitatea prin care putem să ajungem cel mai repede la normalitate şi, ca dovadă, s-a şi văzut. Pe de altă parte, virusul a început să aibă noi tulpini. Din ce vedem în străinătate, noile tulpini au un grad de contagiozitate mare, dar un grad de gravitate mai mic la persoanele care s-au vaccinat. De aici izvorăşte indicaţia de a vaccina cât mai mult din populaţie”, a menţionat medicul, potrivit sursei citate.

De asemenea, colonelul a avertizat că boala infecţioasă provocată de virusul SARS-COV-2 nu va dispărea niciodată pentru că va „trăi” cu noi.

„COVIDUL cred că “va trăi” cu noi. Va intra într-o simbioză cu noi, ca să zic aşa şi vor apărea sporadic cazuri de COVID aşa cum apar şi la alte boli. Nu mă aştept să fie eradicată această boală”, a explicat el.

Citeşte şi: Stareţul Mănăstirii Nechit din Neamţ, predică halucinantă: „După vaccinare, pielea oamenilor se va umple de solzi” VIDEO

Comandantul Spitalului Militar Piteşti explică de ce nu se mai vaccinează românii. „Populaţia s-a relaxat”

Medicul a mai precizat că foarte mulţi români nu se mai vaccinează pe fondul scăderii numărului de cazuri de infecţii.

„La început, în centrul fix, aveam undeva la 500-600 de persoane vaccinate zinic. Acum, din păcate, mai avem undeva la 38, pentru că a scăzut adresabilitatea. Sunt foarte mulţi care nu se mai vaccinează pe fondul scăderii numărului de cazuri. Cum spuneam, populaţia s-a relaxat: „Gata, a trecut, am scăpat…”. În plus, sunt cei care nu vor să se vaccineze. Să ştiţi că populaţia din România nu face excepţie de la ce se întâmplă în restul lumii. Şi acolo, aţi văzut, încearcă să-i motiveze în diferite feluri ca să meargă să se vaccineze. Credeţi că numai la noi le e frică că le cresc solzi? Peste tot e la fel”, a conchis el.

Citeşte şi: O belgiancă a murit după ce a fost infectată simultan cu tulpinile Alpha şi Beta de coronavirus