Comediantul Mort Sahl a murit. A avut primul stand-up comedy care a ajuns spectacol pe Broadway

Umoristul Mort Sahl, părintele satirei politice moderne, a murit la vârsta de 94 de ani, în San Francisco.

27 oct. 2021, 10:59
Comediantul Mort Sahl a murit. A avut primul stand-up comedy care a ajuns spectacol pe Broadway

Comediantul american Mort Sahl, considerat părintele satirei politice moderne, a încetat din viaţă la vârsta de 94 de ani, relatează New York Times şi Washington Post, citate de Reuters.  Mort Sahl locuia, în ultima perioadă într-o casă situată în apropiere de orașul San Francisco.

Actorul Papil Panduru, soţul regretatei Cătălina Buzoianu, a murit
Informația despre deces a fost prezentată de o prietenă a comediantului care, însă, nu a indicat și cauza morții acestuia. Știrea a fost preluată de publicațiile New York Times și Washington Post care au fost citate de agenția Reuters.

Mort Sahl a avut o influență importantă asupra altor comedianți importanți din Statele Unite, precum George Carlin şi Jonathan Winters. De asemenea, el a fost apropiat de un alt deschizător de drumuri în lumea comediei, Lenny Bruce.

Discul său, intitulat „Mort Sahl at Sunset”, lansat în 1955, a fost primul album de stand-up comedy, care a inspirat un spectacol pe Broadway, trei ani mai târziu.

Morton Lyon Sahl s-a născut în Canada, la Montreal pe 11 mai 1927, dar a crescut în Statele Unite, la Los Angeles. El a urmat și absolvit cursurile Universităţii din California de Sud, după care s-a mutat în zona San Francisco. Aici, la începutul anilor ’50 și-a făcut intrarea în lumea comediei.

Doliu în lumea filmului. Încă un actor îndrăgit a murit! Anunțul trist a fost făcut de soția sa
Până în anii ’60, Sahl a devenit atât de popular încât revista Time, care l-a numit „Will Rogers cu colţi”. Publicația i-a dedicat o copertă, prima pe care a primit-o un comediant.

În fața publicului, la show-urile sale, Mort Sahl obişnuia să susţină că nu spune glume ci doar ține prelegeri: „Eu nu spun glume. Eu ţin mici prelegeri’”.

S-a retras de pe scenă, dar a revenit parțial, în anii 1970, când alți comedianți precum George Carlin și Richard Pryor şi-au făcut apariţia în lumea comediei. Astfel, în 1988, el a avut un spectacol individual în afara Broadway-ului, intitulat „Mort Sahl’s America”.

Chiar şi după împlinirea vârstei de 90 de ani, Sahl a continuat să joace săptămânal la un teatru din apropierea locuinţei lui din Mill Valley, California. Spectacolele sale au fost transmise pe internet, în direct, spre bucuria celor care îl urmăreau.

Într-un interviu acordat New York Times în 2004, Sahl s-a descris drept populist, puritan, visător şi „perturbator”. El a fost un prieten apropiat al actorului Robin Williams, care locuia în apropiere, înainte de sinuciderea acestuia, în 2014.


loading...