Cometa ISON a dispărut fără urmă în apropierea Soarelui VIDEO

Cometa ISON nu pare să fi supraviețuit joi periplului său extrem de aproape de suprafața Soarelui, au concluzionat astronomii care au examinat imaginile transmise de mai mulți sateliți de observație solară, relatează AFP.

29 nov. 2013, 07:02

„Din câte se pare, cel mai probabil cometa ISON nu a supraviețuit periplului său”, a declarat Karl Battams, om de știință în cadrul Naval Research Laboratory din Washington, la o masă rotundă organizată de televiziunea aparținând NASA.

„Am văzut ultimele imagini din satelit și nu am observat nimic ieșind din spatele discului solar, iar acesta ar putea fi ultimul cui bătut în coșciug”, a adăugat el.

Aceeași concluzie și din partea lui Phil Plait, astronom și editor al site-ului ‘Bad Astronomy’: „Nu cred că această cometă a supraviețuit”, a spus el. „ISON pare să fi dispărut, să se fi dislocat în ultimele ore”, a adăugat Dean Pesnell, fizician specialist în Soare și responsabil științific al ‘Solar Dynamics Observatory’ sau SDO, un satelit al NSA care observă Soarele. „Nu vedem nimic, iar SDO, la fel ca SOHO (Observatorul Solar și Heliosferic), este un detector extrem de bun de comete”, a subliniat el. SOHO este administrat în comun de NASA și ESA, agenția spațială europeană.

„Speră că vom vedea în curând o altă cometă”, a adăugat el.

Cometa ISON, o mare bloc de gheață și rocă, urma să treacă pe lângă suprafața soarelui la o distanță de 1,17 milioane de kilometri, joi, în jurul orei 18.30 GMT, fiind supusă unor temperaturi de 2.700 de grade și pierzând trei milioane de tone pe secundă.

Majoritatea astronomilor anticipaseră că ISON nu va supraviețui acestei apropieri de soare.

ISON a mobilizat comunitatea astronomică după descoperirea sa în septembrie 2012 de astronomi ruși, deoarece își are originile, vechi 4,5 miliarde de ani, în sistemul solar. Cometa a scăpat, de fapt, în urmă cu câteva milioane de ani din Norul Oort, un fel de ‘parcare’ de comete în sistemul solar, la jumătatea distanței dintre Soare și următoarea stea. AGERPRES


loading...