Cometa Neowise poate fi văzută cu ochiul liber pe cerul României. Abia peste 6800 de ani va mai putea fi observată VIDEO LIVE

Cometa C/2020 F3 a fost observată pentru prima dată în martie, când era prea slabă pentru ca cineva să o poată vedea cu uşurinţă. Corpul ceresc a primit numele Neowise, după observatorul care a identificat-o prima dată.

22 iul. 2020, 12:02

Astronomii s-au temut că ar putea fi distrusă odată cu apropierea de soare, aşa cum s-a întâmplat cu alte obiecte de acest fel în 2020, dar Neowise a supravieţuit propriei întâlniri cu soarele nostru şi la sfârşitul săptămânii trecute a ajuns pe orbita lui Mercur. Acum este din nou pe drumul său spre părţile îndepărtate ale sistemului nostru solar, scrie The Independent.

Neowise este una dintre puţinele comete care pot fi văzute cu ochiul liber în acest secol şi va sta pe cer aproape toată luna iulie.

Obiectul este acum suficient de luminos pentru a fi reperat cu ochiul liber, dar pentru o mai bună observare este mai simplu să foloseşti un binoclul pentru a o repera, iar odată ce este localizată, o poţi vedea cu ochiul liber.

Video în timp real cu cometa Neowise:

 

De-a lungul lunii iulie cometa nu numai că se va mişca, dar va deveni mai uşor de observat pe cerul nopţii. Nopţile vor deveni şi ele, lăsând mai mult timp în ziua în care cerul este suficient de întunecat pentru a-l observa.

Cometa C/2020 F3 NEOWISE a apărut pe cerul dimineţii, imediat după 3 iulie 2020, fiind văzută deasupra orizontului nord-estic.

Din 6 iulie cometa a fost observabilă începând cu ora 3:45-4:00, deasupra orizontului nord-estic., iar elongaţia sa creşte cu fiecare zi care trece.

Din 10 iulie poate să fie observată şi seara, la ora 22:30-23:00, deasupra orizontului nord-nord-vestic. În perioada 11-24 iulie cometa este circumpolară, observată de pe teritoriul României, fiind, cel puţin teoretic, observabilă întreaga noapte. Totuşi merită precizat faptul că la culminaţia inferioară cometa va fi la doar câteva grade deasupra orizontului nordic, scrie astro-info.ro.

În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în acelaşi timp cu cometa. Perioada optimă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie.


loading...
Partenerii noștri