Comisar european: Utilizarea EXCESIVĂ a arestului preventiv ÎNCALCĂ drepturile omului

Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, condamnă practica statelor care folosesc sistematic si fara argumente masura arestului preventiv. "Unul din patru detinuti din Europa e arestat inaintea pronuntarii unei hotarari finale de condamnare. Chiar daca se dovedeste ca este nevinovat, simplul fapt ca a fost in inchisoare reprezinta un stigmat. Exista alternative mai umane si mai eficiente", susţine comisarul, potrivit luju.ro.
Iulian Tudor
06 apr. 2015, 09:44
Comisar european: Utilizarea EXCESIVĂ a arestului preventiv ÎNCALCĂ drepturile omului

Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, a exprimat un punct de vedere fata de utilizarea excesiva a arestului preventiv, în 2011, sustinând public si constant ca incalca drepturile omului.

In cadrul analizei facute in urma evenimentelor si a practicillor de la nivelul fiecarui stat, Thomas Hammarberg a retinut ca in Europa un procent de 25% dintre detinuti se afla in stare de arest preventiv chiar si de patru ani, fara ca o instanta sa se pronunte definitiv asupra vinovatiei sau a nevinovatiei acestora. In acest context, Hammarberg concluzioneaza ca argumentele folosite pentru mentinerea in arest preventiv a detinutilor sunt slabe si au doar caracter formal.

In ce priveste conditiile din arest, Thomas Hammarberg a ajuns la concluzia ca acestea sunt, in majoritatea cazurilor, sub standard, iar multi dintre detinuti sunt nevoiti sa le suporte pentru o perioada indelungata de timp, chiar daca la finalul procesului se constata nevinovatia lor.

In fata unei asemenea situatii, Thomas Hammarberg avertizeaza asupra consecintelor pe care le au masurile abuzive ale procurorului si judecatorului asupra persoanelor vizate de masura arestului preventiv.

„Exista consecinte dure asupra persoanelor implicate. Un studiu recent a scos in evidenta impactul socio-economic al arestului preventiv din cursul urmaririi penale: persoanele aflate in aceasta situatie isi pot pierde serviciul, pot fi obligate sa isi vanda proprietatile si pot fi evacuate din case. Mai mult, chiar daca la sfarsitul procedurilor judiciare se dovedeste ca detinutul este nevinovat, simplul fapt ca a fost in inchisoare reprezinta un stigmat.

Este surprinzator ca guvernele nu au intreprins demersuri suplimentare pentru a preveni aceste probleme, cu atat mai mult cu cat, in multe state europene, sistemul penitenciar este atat costisitor cat si supra-aglomerat. Exista alternative mai umane si mai eficiente la arestul preventiv, care ar fi mai potrivite in majoritatea cazurilor. Astfel, au fost prea putin utilizate masurile de supraveghere in libertate, precum arestul la domiciliu sau eliberarea pe cautiune.”, se arăta în analiza comisarului.

Potrivit sursei citate, despre concluziile pe care le-a tras Thomas Hammarberg asupra fenomenului masurii arestului preventiv fara motive intemeiate si asupra mentinerii in arest pentru perioade nejustificat de lungi au luat la cunostinta si autoritatile din Romania. Acestea insa nu au luat si masuri pentru a pune in aplicare recomandarile comisarului pentru drepturile omului de la CE, desi se impuneau.

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Video șoc cu momentul accidentului teribil de pe centura Bucureștiului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Limba cu cele mai multe cuvinte din lume: nu e vorba nici chineză, nici de germană
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România trebuie să strângă și mai mult șurubul. S-a dat ordin
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Taxe pentru cei care stau la bloc și la casă. Se plătește mai scump din luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați