Comisar european: Utilizarea EXCESIVĂ a arestului preventiv ÎNCALCĂ drepturile omului

Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, condamnă practica statelor care folosesc sistematic si fara argumente masura arestului preventiv. "Unul din patru detinuti din Europa e arestat inaintea pronuntarii unei hotarari finale de condamnare. Chiar daca se dovedeste ca este nevinovat, simplul fapt ca a fost in inchisoare reprezinta un stigmat. Exista alternative mai umane si mai eficiente", susţine comisarul, potrivit luju.ro.
Iulian Tudor
06 apr. 2015, 09:44
Comisar european: Utilizarea EXCESIVĂ a arestului preventiv ÎNCALCĂ drepturile omului

Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, a exprimat un punct de vedere fata de utilizarea excesiva a arestului preventiv, în 2011, sustinând public si constant ca incalca drepturile omului.

In cadrul analizei facute in urma evenimentelor si a practicillor de la nivelul fiecarui stat, Thomas Hammarberg a retinut ca in Europa un procent de 25% dintre detinuti se afla in stare de arest preventiv chiar si de patru ani, fara ca o instanta sa se pronunte definitiv asupra vinovatiei sau a nevinovatiei acestora. In acest context, Hammarberg concluzioneaza ca argumentele folosite pentru mentinerea in arest preventiv a detinutilor sunt slabe si au doar caracter formal.

In ce priveste conditiile din arest, Thomas Hammarberg a ajuns la concluzia ca acestea sunt, in majoritatea cazurilor, sub standard, iar multi dintre detinuti sunt nevoiti sa le suporte pentru o perioada indelungata de timp, chiar daca la finalul procesului se constata nevinovatia lor.

In fata unei asemenea situatii, Thomas Hammarberg avertizeaza asupra consecintelor pe care le au masurile abuzive ale procurorului si judecatorului asupra persoanelor vizate de masura arestului preventiv.

„Exista consecinte dure asupra persoanelor implicate. Un studiu recent a scos in evidenta impactul socio-economic al arestului preventiv din cursul urmaririi penale: persoanele aflate in aceasta situatie isi pot pierde serviciul, pot fi obligate sa isi vanda proprietatile si pot fi evacuate din case. Mai mult, chiar daca la sfarsitul procedurilor judiciare se dovedeste ca detinutul este nevinovat, simplul fapt ca a fost in inchisoare reprezinta un stigmat.

Este surprinzator ca guvernele nu au intreprins demersuri suplimentare pentru a preveni aceste probleme, cu atat mai mult cu cat, in multe state europene, sistemul penitenciar este atat costisitor cat si supra-aglomerat. Exista alternative mai umane si mai eficiente la arestul preventiv, care ar fi mai potrivite in majoritatea cazurilor. Astfel, au fost prea putin utilizate masurile de supraveghere in libertate, precum arestul la domiciliu sau eliberarea pe cautiune.”, se arăta în analiza comisarului.

Potrivit sursei citate, despre concluziile pe care le-a tras Thomas Hammarberg asupra fenomenului masurii arestului preventiv fara motive intemeiate si asupra mentinerii in arest pentru perioade nejustificat de lungi au luat la cunostinta si autoritatile din Romania. Acestea insa nu au luat si masuri pentru a pune in aplicare recomandarile comisarului pentru drepturile omului de la CE, desi se impuneau.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Ce scrie pe cauciucuri, ce înseamnă toate cifrele și simbolurile de pe anvelopele mașinilor
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un celebru cântăreț a murit. Melodiile sale au fost în topuri ani întregi
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 12 mai 2025: Meteorologii ANM anunță temperaturi în scădere și precipitații însoțite de descărcări electrice
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve