Comisarul european Michel Barnier dă speranţe: Euro va rămâne o monedă globală

Chiar dacă o mai aşteaptă multe încercări, comisarul european pentru Piaţa internă şi Servicii susţine că moneda unică europeană va supravieţui şi va rămâne o monedă globală. Michel Barnier este optimist şi în privinţa ieşirii zonei euro din criza datoriilor.

16 ian. 2012, 10:14
Comisarul european Michel Barnier dă speranţe: Euro va rămâne o monedă globală

Cu ocazia Forumului Financiar Asiatic de la Hong Kong, la care au participat responsabili bancari şi din domeniul finanţelor, comisarul european pentru Piaţa internă şi Servicii, Michel Barnier  a dat speranţe privind redresarea, după criză, a monedei şi zonei euro, precum şi”supravieţuirii” acestei crize a monedei unice europene şi a viitorului ei de monedă globală.

Euro va supravieţui. În ultimii zece ani euro s-a dovedit a fi o adevărată monedă globală. Şi, în ciuda dificultăţilor, rămâne puternică”, a declarat Barnier, citat de The Economic Times. „Adevărata criză cu care se confruntă zona euro în prezent este una de încredere. Unitatea noastră politică şi determinarea şi abilitatea de a corecta ce este greşit sunt puse la încercare”, a subliniat el.

Totodată, Barnier şi-a manifestat din nou nedumerirea faţă de recenta retrogadare de către agenţia de rating Standard&Poor’s a nouă ţări din zona euro, între care şi Franţa şi Austria, din cauza creşterii datoriei publice şi a costurilor de finanţare, estimând că cele 17 ţări din această zonă au făcut „paşi uriaşi” pentru restabilirea încrederii.

Barnier a criricat momentele pe care le alege agenţia de rating pentru a retrogada anumite ţări. „Aş fi vrut ca aceste agenţii de rating să fi semnalat că există o problemă în urmă cu cinci sau şase ani, nu acum (…) Vreau să mă asigur că atunci când fac astfel de anunţuri, agenţiile iau pe deplin în considerare eforturile depuse de guverne”, a mai comentat Barnier în faţa jurnaliştilor prezenţi la forum.

El a ţinut totodată să precizeze că nu vrea să minimalizeze gravitatea ameninţării la adresa stabilităţii economice europene. „Trebuie să evităm o altă recesiune economică mai puternică şi efectele dezastruoase pentru economia reală”, a spus el, adăugând că piaţa de împrumuturi interbancare are de suferit în mod direct din cauza crizei datoriilor suverane.