Dan Andronic, la comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009: Este un martor pe care nu l-am menţionat până acum

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îşi începe luni activitatea, urmând să îl audieze în primă fază pe jurnalistul Dan Andronic, de la ale cărui dezvăluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni şi şefi ai unor instituţii publice în scrutinul de acum 8 ani.

22 mai 2017, 03:35

UPDATE Dan Andronic, declaraţii în faţa comisiei:

E vorba de noaptea alegerilor din 2009, 5-6 decembrie. In acea seara eram acasa la Sebastian Vladescu, fostul ministru de Finante, cu niste prieteni, iesisem intr-un fel sau altul din contractul cu Basescu, ultima discutie in calitate de consultant o avusesem cu o seara inainte, dimineata mai punctasem cate ceva apoi el si-a vazut de agenda lui eu si e de a mea.

In acea seara, incepand cu ora 19 – 19.30, am fost la Vladescu, in jurul orei 20 am primit un telefon de la Basescu, care mi-a spus ca am castigat alegerile, mi-a spus si rezultatul: 49,6% la 50,4%.

I-am spus „bine, dar eu am alte detalii”, aveam si eu exit poll-urile care il aveau castigator pe Geoana. Si mi-a spus sa ma uit la B1TV, ca ei au sondajul real.

Primul om pe care l-am intalnit a fost Vladescu, i-am spus care e rezultatul, s-a bucurat, ceilalti erau pe partea lui Geoana si mi-a facut placere sa ii anunt ca erau de partea lui Geoana.

Ne-am uitat impreuna la exit poll, Basescu a iesit cu 5 minute inainte de 21 si a spus ca a castigat alegerile. I-am convins sa dea pe B1, iar dupa ora 21 cel mai probabil am primit un telefon de la Gabi Oprea, nu mai stiu daca el m-a sunat sau eu pe el, era foarte aproapiat de Basescu, credea in victoria lui si noi avem o relatie apropiata.

M-a chemat acasa, sa imi spuna ca au nevoie de mine. M-am urcat in masina, a condus sotia mea, ea a fost de fata si la o parte a acestor evenimente. Ea este un martor pe care nu l-am mentionat pana acum, dar oricand poate confirma aceste lucruri.

Am intrat in casa lui Oprea, la 9 jumate, 10 fara si acolo m-am intalnit… in prima parte a casei erau Neculai Ontanu, primarul de sect 2, Puiu Iordanescu, sotia lui Oprea, inca doua doamne, i-am salutat si m-am asezat in fotoliu.
Lumea se uita la tv, Oprea mi-a zis „vino dupa mine”, m-am dus la el in birou si acolo am dat peste Kovesi, Coldea, Maior si Vasile Dancu. S-ar putea cu Dancu sa ma fi intersectat si in living.

Si acolo a fost o intalnire de vreo ora, o ora si ceva, undeva pana in 10 jumate, 11 fara un sfert, in care toata lumea discuta politica. Eu am definit-o ca fiind o celula de criza, se primeau telefoane, era clar ca se vorbea de context politic, diaspora era un subiect important.

Imi aduc aminte ca stateam fata in fata cu Kovesi. La un moment dat, era in spatele ei Coldea, mai era o persoana pe care nu mi-o aduc aminte si am preferat sa nu o mai identific. Cred ca era adjunctul lui Kovesi, dar e mai mult o banuiala decat o certitudine si as vrea sa ramana la nivelul asta.

Stand fata in fata cu Kovesi, se primeau telefoane, au existat doua telefoane pe care Kovesi le-a primit, cei din living auzeau o parte a convorbirii pentru ca cei care vorbeau la telefon ieseau din birou.

La un moment dat Kovesi m-a intrebat ce facem cu astia de la RealitateaTV, cum ii potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care și Antena 3 și Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla. Potrivit rezultatelor lor câștigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus.

I-am răspuns, nu știu dacă colocvial, dar sincer: ‘Potoliți-l pe Vântu și potoliți și Realitatea’. A întrebat cum. Zâmbind, i-am spus: ‘Aveți voi cu ce’. Discuțiile au continuat, în ceea ce mă privește interesul era legat de mass-media, ce facem în situația dată și discuțiile au curs într-o formă sau în alta, exista o dinamică. (…)

Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun șpriț, nu l-au sărbătorit nici pe Onțanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu, că la momentul acela contextul era mult mai neclar.

Într-o formă sau alta, toți erau vizați de o victorie a lui Mircea Geoană. Eu, personal, fusesem amenințat de un lider al PSD, n-o să numesc persoana pentru că nu am păstrat acel sms, am fost amenințat cu pușcărie dacă câștigă Traian Băsescu, în calitate de consultant.

Gabriel Oprea primise și el amenințări de la gruparea Vanghelie – Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Tot în acest context am aflat și de discuția pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranță națională al lui Ion Iliescu, în care i-au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naționale de Informații.

Am făcut această informație publică, a fost confirmată de generalul Dumitru Iliescu. (…) Iar doamna Kovesi fusese anunțată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată, întrucât obținuse un raport nefavorabil de la CSM, iar dl Geoană a spus că, din punctul lui de vedere, este un mandat nelegitim și dacă pe Daniel Morar îl va păstra, pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba.

Precizez că și când am scris și când am făcut declarațiile în calitate de martor către presă și la Parchetul General am specificat foarte clar că eu nu am niciun indiciu că acolo s-au fraudat alegerile. Și nu ăsta a fost sensul demersului meu. El a venit într-un context în care am aflat, în urmă cu câteva luni, de celebrele întâlniri de la K2, de la T14, despre partidele de tenis între Dragnea, Coldea, Maior, Ponta, în perioada 2010 – 2014, despre reuniunile informale la care participau generali SRI, judecători de la Înalta Curte, procurori și oameni politici și plecând de la aceste lucruri pe care le-am verificat cât am putut – drept dovadă până la această oră nu există nici măcar un drept la replică la ceea ce am scris, dimpotrivă sunt confirmări chiar și cu jumătate de gură din partea SRI – am continuat acest serial.

Ce mi se mai pare semnificativ vizavi de noaptea de 5 spre 6 decembrie e săptămâna care a urmat și am legat-o de acest eveniment pentru că e celebra invitare cu forța a senatorului Cătălin Voicu la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință niște acuzații și pentru a i se interzice să ia legătura cu niște persoane. Toate aceste demersuri aveau legătură și cu momentul descris, în sensul în care se știa că PSD pune la cale un plan juridic de contracarare, însă exista și informația că există legături cu judecători care urmau să ia decizii în care rezultatul alegerilor putea fi blocat și să se intre într-o criză profundă. Acolo s-a acționat destul de rapid, atunci a apărut și un conflict între fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar, și conducerea SRI, conflict destul de dur, care a lăsat urme ulterior.


UPDATE Dan Andronic a sosit la comisie, iar înainte de a intra a dat câteva declaraţii presei.

Dan Andronic: Mi-e foarte greu sa va spun daca face lumina sau nu (comisia parlamentara – n.r.). Obiectivul este ambitios, nu e usor sa dovedesti dupa 8 ani daca au fost sau nu fraudate alegerile, mai ales ca eu nu am vb niciun moment de fraudare. Eu am vorbit de prezenta dnei Kovesi, a lui Maior, si a lui Coldea in casa la Oprea.

Reporter: Ati aflat cine i-a chemat pana la urma?

Dan Andronic: Am mers pe logica, e treaba procurorilor sa intervieveze. Mergand pe logica, Oprea l-a chemat pe Maior si Maior pe Kovesi si Coldea.

 

Şedinţa Comisiei va începe la ora 10.00, iar prima persoană audiată va fi jurnalistul Dan Andronic, conform anunţului făcut săptămâna trecută de preşdintele comisiei, Mihai Fifor.

„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi pirmul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD).

El a mai spus că vor mai fi chemaţi la audieri fosta şefă a AEP Ana Maria Pătru, Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc.

„Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o să invităm la lucrările comisiei preşedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. Marţi lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00, am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a explicat senatorul PSD.

În cursul zilei de miercuri vor fi audiaţi, printre alţii, directorul STS, Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Miercuri va fi stabilit şi programul de audieri pentru săptămâna viitoare.

Şedinţele Comisiei nu vor fi publice, accesul presei fiind restricţionat. Mihai Fifor a spus că va căuta soluţii pentru ca şedinţele să fie transmise în direct pe site-ul Camerei Deputaţilor, însă un anunţ oficial nu a fost făcut în acest sens. La finalul şedinţelor, Fifor a anunţat că va face declaraţii de presă.

Comisia debutează sub semnul controverselor, opoziţia fiind deranjată de modificările aduse Regulamentelor din Parlament care permit comisiilor de anchetă să efectueze cercetări în paralel cu Parchetul. Şi în cazul alegerilor prezidenţiale din 2009 procurorii au început să facă investigaţii, pornind de la declaraţiile lui Dan Andronic. PNL a sesizat la Curtea Constituţională aceste modificări, alături de cele care obligă toate persoanele invitate la audieri să vină în faţa Comisiei, sub riscul unor sancţiuni.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a comentat înfiinţarea comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, el afirmând că politicienii, atunci când nu au „succes” în demersurile uzuale, găsesc „tot felul de temeiuri pentru a se face interesanţi”, cum este şi în acest caz. El s-a arătat şi împotriva ideii de a obliga persoanele de a se prezenta în faţa comisiei, dacă nu sunt deja obligaţi prin lege să facă acest lucru, cum sunt reprezentanţii instituţiilor publice.

Comisia de anchetă a fost înfiinţată în urma informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, conform cărora „există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”.

Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

viewscnt

04,37 o sa incerc sa reiau succint si acolo unde simtiti nevoia voi adauga detalii, ceea ce am povestit in evz in noi suntem statul, episodul 10 dac anu ma insel
05,00 e vb de noaptea alegerilor din 2009, 5-6 dec
05,08 in acea seara eram acasa la sebastian vladescu fostul ministru de finante, cu niste prieteni, iesisem intr-un fel sau altul din conrtactul cu basescu, ultima discutie in calitate de consultant o avusesem cu o seara inainte, dimineata mai punctasem cate ceva apoi el si-a vazut de agenda lui eu si e de a mea
05,38 in acea seara incepand cu ora 7, 7 si jumatate am fost la vladescu, in jurul orei 8 am primit un telefon de la basescu care mi-a spus ca am castigat alegerile, mi-a spus si rezultatul 49,6 la 50,4
06,07 i-am spus ' bine, dar eu am alte detalii", aveam si eu exit poll-urile care ila veau pe geoana. si mi-a spus sa ma uit la b1 ca ei au sondajul real
06.33 primul om pe care l-am intalnit a fost vladescu, i-am spus care e rezultatul, s-a bucurat, ceilalti erau pe partea lui geoana si mi-a facut placere sa ii anunt ca erau de partea lui geoana
06.55 ne-am uitat impreuna la exit poll , basescu a iesit cu 5 minute inainte de 21 si a spus ca a castigat alegerile. i-am convins sa dea pe b1 iar dupa ora 21 cel mai prob am primit un tel de la gabi oprea, nu mai stiu daca el m-a suant sau eu pe el, era f aproapiat de base, credea in victoria lui si noi avem o relatie apropiata
07.44 in conv m-a chemat acasa, sa imi spuna ca au nevoie de mine. m-am urcat in masina, a condus sotia mea, ea a fost de fata si la o parte a acestor evenimente
08.00 ea este un martor pe care nu l-am mentionat pana acum, dar oricand poate confirma aceste lucruri
08.10 am intrat in casa lui oprea, la 9 jumate, 10 fara si acolo m-am intalnit in prima parte a casei erau neculai ontanu, primarul de sect 2, puiu iordanescu, sotia lui oprea, inca 2 doamne, i-am salutat si m-am asezat in fotoliu
08.48 lumea s euita la tv, oprea mi-a zis "vino dupa mine", m-am dus la el in birou sia colo am dat peste kovesi, coldea, maior si vasile dancu. s-ar pueta cu dancu sa ma fi intersectat si in living
09.09 si acolo a fost o intalnire de vreo ora , o ora si ceva, undeva pana in 10 jumate, 11 fara un sfert, in care toata lumea discuta politica. eu am definit-o ca fiind o celula de criza, se primeau telefoane, era clar ca se vb de context politic, diaspora era un subiect important
09.41 mi0aduc aminte ca stateam fata in fata cu kovesi. la un moment dat era in spatele ei coldea, mai era o pers pe care nu mi-o aduc aminte si am preferat sa nu o mai identific. cred ca era adjunctul lui kovesi, dar e mai m ult o banuiala decat o certitudine si as vrea sa ramana la nivelul asta
10.18 stand fata in fata cu kovesi se primeau telefoane, au existat 2 telefoane pe care kovesi le-a primit, cei din living auzeau o parte a conv pt ca cei care vb la tel ieseau din birou
10.39 la un moment dat kovesi m-a intrebat ce facem cu astia de la realitatea, cum ii potolim. contextul era unul f fierbinte, puneau mare pret pe ce se intampla, potrivit lor castigase geaoana