Proiectul privind achiziţionarea sistemului de rachete Patriot, pe ordinea de zi de marţi a Camerei Deputaţilor

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare. Proiectul va ajunge marţi la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot în procedură de urgenţă.

20 nov. 2017, 04:36

UPDATE Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi de marți a plenului a proiectului de lege al Guvernului privind achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot.

„Biroul permanent a repartizat proiectul către comisii și l-a introdus pe ordinea de zi de mâine sub rezerva primirii raportului”, a precizat secretarul Camerei Deputaților Ioana Bran, după ședința conducerii forului legislativ.

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională urmează să întocmescă raportul pe fond la acest proiect, iar comisiile de buget, muncă și juridică vor da avize.

 


UPDATE Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare. La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânat. Proiectul va ajunge marţi la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot în procedură de urgenţă.


UPDATE: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat luni că sistemul de rachete sol-aer Patriot va fi operațional în 2020, anul acesta urmând să fie achiziționat primul din cele șapte.

„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziționarea a șapte sisteme de tip Patriot, configurația 3 plus. La acestea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanță, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum și pachetul de suport logistic inițial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. (…) Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene și mondiale prin această achiziție a sistemului Patriot. (…) Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziționăm primul sistem din cele șapte. Sistemul urmează a fi operațional în 2020 și nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru Armata Română. În perioada următoare vom veni și cu alte proiecte de lege privind achiziționarea altor echipamente, aprobate în CSAT și, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a spus Mihai Fifor, în Comisia de apărare a Senatului.


UPDATE: Fifor: Achiziţia sistemului Patriot plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale

”Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între Românai şi SUA”, le-a spus ministrul Apărării senatorilor din comisie.

”Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot”, a adăugat el.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat luni, în cadrul dezbaterilor din comisia de apărare a Senatului asupra proiectului de lege privind achiţia sistemului de rachete Patriot, că dotarea armatei române cu acest sistem de apărare plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale, adăugând că Guvernul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.

Mihai Fifor a mai spus că, pentru armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta fiind achiziţionat doar primul sistem din cele şapte.

”Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română. În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a mai spus Fifor.

Prezent şi el la Dezbateri, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a spus că sistemul de rachete Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene pe cadrul războiului modern încă în afara frontierelor ţării.

”De asemenea, este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre”, a mai spus Ciucă. 

 

UPDATEComisia de apărare a Senatului a aprobat luni, cu unanimitate de voturi, un raport de adoptare a proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot. La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânat.

Comisia de apărare s-a întrunit la ora 11.30 pentru dezbaterea şi aprobarea raportului în cazul proiectuilui de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Actul normativ ar urma să ajungă luni după-amiază în plenul Senatului, pentru ca marţi să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, după cum a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea.

La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

 

UPDATE: Meleşcanu: Tillerson m-a întrebat cum a fost cu cvorumul în Parlament la aprobarea achiziţiei sistemului de rachete Patriot

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, la comisia de apărare a Senatului, că secretarul american de stat, Rex Tillerson, sosit intempestiv săptămâna trecută la Bucureşti, l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege privind achiziţionarea de rachete Patriot, iar el i-a răspuns că au fost probleme cu cvorumul.

 

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională se reuneşte luni, 20 noiembrie, la ora 11,30, în şedinţă extraordinară, pentru dezbaterea Proiectului de lege pentru realizarea «Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol», aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)»”, se arată într-un anunţ al Senatului.

USR şi PNL au susţinut, marţi, că PSD şi ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziţia rachetelor Patriot, după ce membrii partidelor de la putere au lipsit de la şedinţa Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor.

În lipsa senatorilor PSD-ALDE, şedinţa nu a avut cvorum, iar legea nu a putut fi dezbătută.

Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marţi, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seara, că membrii PSD şi ALDE ai Comisiei senatoriale de apărare care au lipsit de la şedinţa în care urma să se discute legea de achiziţie a rachetelor Patriot pentru că au participat la un alt eveniment.

„În seara asta am dezlegat marea enigmă. Cea mai mare parte a senatorilor din Comisia de Apărare, chiar în acea perioadă, au fost la o activitate, la invitaţia unui şef de instituţie importantă. Luni va fi comisia în Senat, luni după-amiază în plen se va vota, marţi se ajunge la Cameră. Nu o să fie probleme”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL) a adresat un mesaj senatorilor cerându-le să nu blocheze sau să tergiverseze avizarea proiectului de cumpărare a sistemelor de rachete Patriot pentru a apăra “interesele” lui Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

„Mâine, la Senat, trebuie avizat sistemul Patriot”, a afirmat vicepreşedintele (PNL) Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, în mesajul adresat senatorilor din Comisia de Apărare.

„Doresc să vă transmit, stimaţi colegi, că niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional. Orice sugestie, oricât de discretă, privind blocarea sau întârzierea programului de modernizare a Armatei Române, trebuie respinsă ferm şi denunţată public”,adaugă Raeţchi, potrivit sursei citate.

Raeţchi a afirmat că absenţa senatorilor din Comisia de apărare, care venea la numai câteva ore după apariţia „unui dosar extrem de grav” pe numele lui Liviu Dragnea „a ridicat semne legitime de întrebare, vorbindu-se deschis în media despre şantaj”.

Vicepreşedintele Comisie de Apărare din Camera Deputaţilor le-a cerut senatorilor ca „deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale”, să adopte unul dintre proiectele de modernizare ale Armatei Române.

Membrii guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.