Comisia de Etică a UB îl acuză pe Copos de „plagiat subtil”: A făcut aceleaşi greşeli ca autorul cărţii copiate

Comisia de Etică a Universității București consideră că în cazul cărții scrise de George Copos - "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI" - este vorba despre un tip de plagiat "subtil, realizat prin copiere deghizată și/ sau repovestire".

28 ian. 2016, 10:58

După ce istoricul Cătălin Parfene l-a acuzat pe George Copos că a preluat pasaje din cartea sa, pentru a-și redacta lucrarea, trei specialiști de la Universitatea București au analizat cartea omnului de afaceri, iar doi susțin că este plagiat.

„Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertație a lui Cătălin Parfene”, susține Comisia de Etică a UB.

Universitatea din Bucureşti cere ca lucrările demnitarilor să fie examinate de către comisiile de etică

Potrivit membrilor acesteia, cel mai adesea în carte se întâlnesc mai multe tipuri de preluări neatribuite, prin parafrazare sau rezumare.

De asemenea, unul dintre specialiști susţine că unul dintre elementele care indică faptul că George Copos a plagiat este acela că în lucrarea omului de afaceri sînt aceleași greșeli pe care Parfene le-a făcut în cartea sa.

Iată două pasaje din cărțile lui Cătălin Parfene și George Copos:

„Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” – Parfene.

„Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon” – Copos.