Comisia de la Veneția urechează România pentru exces de ordonanțe de urgență. Este criticată comasarea alegerilor din 2024

Comisia de Veneția, după ce a transmis că anularea alegerilor prezidențiale nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate, urechează acum din nou România, recomandând autorităților să nu mai facă exces de ordonanțe de urgență.
Irina Dumitrescu
18 mart. 2025, 23:46
Comisia de la Veneția urechează România pentru exces de ordonanțe de urgență. Este criticată comasarea alegerilor din 2024

La sfârșitul lunii ianuarie, după o sesizare privind anularea prezidențialelor de anul trecut, Comisia de la Veneția transmitea, cu titlu de opinie, că o decizie de acest fel luată de Curtea Constituțională nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate. Potrivit comisiei, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările și dovezile.

Acum, Comisia de la Veneția urechează din nou România, criticând modul în care au fost comasate alegerile din România de anul trecut. Chiar dacă procesul poate fi înțeles pentru că au fost multe scrutine în 2024, legiferarea s-a făcut târziu și prin ordonanță de urgență, transmite Comisia, care, în acest context, recomandă țării noastre să nu mai facă exces de ordonanțe de urgență.

Citește și EXCLUSIV Gigi BECALI: „Ponta mie îmi place cel mai mult: De ce îmi place? Numai Ponta vorbeşte engleza la perfectiune. Am văzut ca vorbește 5 limbi”

Anul trecut, printr-o scrisoare din 11 martie, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a solicitat avizul Comisiei de la Veneția asupra ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare și a celor locale programate în 2024 în România. Solicitarea a fost însoțită de o scrisoare a lui Iulian Bulai, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României și al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care punea accentul pe aspecte ale textului pe care le considera problematice, notează stiripesurse.

Comisia a transmis punctul său de vedere, precizând în primul rând, despre comasarea alegerilor locale și a celor pentru Parlamentul European, că aceasta ”poate fi justificată într-un an în care a avut loc un număr excepțional de alegeri”. ”Intrarea în funcție la câteva luni după alegeri este acceptabilă atât timp cât mandatul autorității în exercițiu nu este prelungit”, se mai menționează în raportul comisiei.

Cu toate astea, Comisia de la Veneția consideră că un interval mai mare de patru luni este o perioadă lungă de timp: ”Este posibil ca această coabitare să fi creat într-adevăr confuzie și, eventual, tensiuni. Reducerea cerinței privind durata de ședere este, de asemenea, acceptabilă în principiu, precum și modificarea componenței administrației electorale, care a fost inevitabilă din cauza fuziunii alegerilor”.

Comisia a mai concluzionat că stabilitatea legislației electorale este o cerință a securității juridice – un aspect fundamental al statului de drept – esențială pentru a asigura încrederea în alegeri și ”proprietatea” sistemului electoral de către un număr cât mai mare de persoane din societate.

În acest context, Comisia de la Veneția arată că România a adoptat târziu și prin ordonanță de urgență comasarea alegerilor, iar ”modificările tardive cresc riscul ca administrația electorală și alegătorii să nu fie familiarizați corect cu procedura”.

”Codul de bune practici în materie electorală prevede că elementele fundamentale ale legislației electorale, în special componența comisiilor electorale, nu ar trebui să poată fi modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri. În cazul de față, componența comisiilor electorale a fost modificată prin OUG 21/2024 cu trei luni înainte de alegeri, ceea ce este foarte târziu. Această încălcare a principiului stabilității legislației electorale se datorează în mod substanțial adoptării foarte târzii a ordonanței. Comisia de la Veneția reamintește, de asemenea, că reformele destinate utilizării în cadrul unui scrutin trebuie să aibă loc suficient de devreme pentru a permite candidaților și alegătorilor să înțeleagă modificările, iar organismelor de management electoral să le înțeleagă și să le aplice. Potrivit unor părți interesate din România, nu a fost cazul. Comisia de la Veneția remarcă faptul că modificările tardive cresc riscul ca administrația electorală și alegătorii să nu fie familiarizați corect cu procedura”, se precizează în același raport.

Comisia de la Veneția critică faptul că România ”recurge frecvent” la ordonanțe de urgență, lucru reclamat în mai multe ocazii.

”După cum s-a remarcat deja într-o serie de avize anterioare ale Comisiei de la Veneția, recurgerea frecventă a României la ordonanțe de urgență (OUG) subminează calitatea legislativă, securitatea juridică și principiile democratice, inclusiv principiul separării puterilor. Acest lucru este deosebit de problematic în domeniul alegerilor, care sunt în centrul democrației. Contrar standardelor internaționale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultări publice adecvate. Codificarea legislației electorale poate contribui la evitarea revizuirilor frecvente ale legislației – inclusiv a revizuirilor tardive prin ordonanțe de urgență -, la asigurarea exhaustivității și coerenței cadrului juridic și, prin urmare, la îmbunătățirea încrederii în procesul electoral”, arată comisia, conform sursei citate.

În aceste condiții, Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să se abțină în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanțe de urgență, cu excepția adoptării de norme privind aspecte și detalii tehnice. Se mai recomandă totodată reglementarea prin lege a fuziunii alegerilor, în cazul în care această necesitate apare în viitor, cu mult timp înainte de data alegerilor respective.

Citește și EXCLUSIV George Simion și-ar hărțui colegele de partid. Gigi Becali dezvăluie că liderul AUR ar fi înjurat-o pe Ramona Ioana Bruynseels: „Am zis că asta e inacceptabil. Suntem vagabonzi pe câmp sau ce se întâmplă?”

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări