Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU: Gabriel Oprea a PLAGIAT în teza de doctorat. REACŢIA fostului ministru

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a primit verdict de plagiat din partea Comisiei de științe juridice a CNATDCU, potrivit unor surse Digi 24. Decizia finală va fi luată pe data de 1 august, într-o ședință a Consiliului general, forul de decizie al CNATDCU.

26 iul. 2016, 10:51
Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU: Gabriel Oprea a PLAGIAT în teza de doctorat. REACŢIA fostului ministru

UPDATE. Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, susţine că, deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie ”negru pe alb” că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în lucrarea sa de doctorat.

Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susținut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informații decât cele date ”pe surse” de anumiți jurnaliști. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informație validă și oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Național de Etică, în care scrie negru pe alb că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă””, a scris Gabriel Oprea, pe Facebook.

Comisia de experți din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, care a analizat teza de doctorat a fostului vicepremier Gabriel Oprea, a dat verdict de plagiat, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Comisia juridică a CNATDCU a avizat prin vot electronic acest verdict. Pe 1 august, raportul Comisiei intră în Consiliul General al CNATDCU. Pe 1 august, Consiliul General al CNATDCU se va pronunța asupra verdictului de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea”, a explicat Amarandei, potrivit Agerpres.

Potrivit regulamentului, în cazul în care Consiliul General al CNATDCU va da verdict de plagiat, Gabriel Oprea va avea la dispoziție zece zile pentru a contesta decizia. Dacă nu va fi depusă contestație, decizia va fi trimisă ministrului Educației, care va emite ordinul de retragere a titlului de doctor.

Acuzația de plagiat a apărut în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că întreaga lucrare a lui Oprea, pe atunci ministru de Interne și vicepremier, nu conținea niciun citat cu ghilimele.

Teza de doctorat intitulată „Plângerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost susținută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București și îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD. Lucrarea lui Gabriel Oprea, potrivit jurnalistei, prezintă paragrafe și pagini întregi copiate. Fostul lider al UNPR ar fi copiat masiv dintr-o lucrare a coordonatorului său și dintr-un specialist în dreptul penal al perioadei interbelice, Constantin Turai. Totodată, Oprea a preluat citate ample fără ghilimele din istoricul Nicolae Iorga.

În septembrie anul trecut, Comisia de Etică a Universității București a decis că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este plagiat.

CITEŞTE ŞI: Academia de Poliţie verifică toate lucrările de doctorat scrise de la înfiinţarea şcolii