Comisia Europeană a cerut, în 2012, Ministerului Justiţiei fişe cu privire la dosarele de corupţie

Publicat: Miercuri, 21 Martie 2018 06:51 // Actualizat: Miercuri, 21 Martie 2018 06:51 // Sursa: romaniatv.net

Comisia Europeană a adresat, în martie 2012, o scrisoare ministrului Justiţiei de la acea vreme, Cătălin Predoiu, în care se cereau fişe cu privire la dosarele de corupţie, care să conţină informaţii privind calitatea inculpaţilor, etapele evoluţiei şi motivele amânărilor.

 

 

Oferiţi-ne fişele detaliate pentru fiecare dintre cazurile la care facem referire la punctul 48 din chestionarul 1 care au fost trimise în instanţă anul în 2008 sau înainte şi care încă nu au primit o decizie finală. Cu privire la fiecare caz, enumeraţi etapele evoluţiei la fiecare termen de judecată şi motivul oferit pentru orice amânare. (...) Puneţi-ne la dispoziţie o listă de cazuri de corupţie care să implice persoane care deţin funcţii la nivel înalt sau care au deţinut în Guvern sau Parlament, primării sau consilii judeţene, care au fost trimise în judecată, începând cu anul 2007. În fiecare caz, prezentaţi detaliat calitatea inculpatului, natura acuzaţiei, data când a început ancheta”, se arată în documentul prezentat de către Antena3, care este semnat de către fostul secretar general al Comisiei Europene, Catherine Day.

Scrisoarea este adresată ministrului Justiţiei de la acea vreme, Cătălin Predoiu, care a subliniat că în documentul pe care l-a primit nu era stipulat numele niciunei persoane.

Acea scrisoare sosea la Ministerul Justiţiei înainte de rapoartele anuale, de regulă primăvara şi toamna, pentru că rapoartele erau în vară şi în februarie. De ce venea la Ministerul Justiţiei? Sosea la Minister pentru că el era, potrivit MCV, instituţie care integra toate informaţiile venite de la celelalte instituţii cu competenţe în cadrul MCV. (...) Acolo nu-mi amintesc să fi fost nominal nişte cazuri, ci toate cazurile de mare corupţie de pe rolul Înaltei Curţi, care aveau o durată de judecată de patru ani. Deci dânşii solicitau informaţii care erau publice, erau pe site, erau integrate de Înalta Curte, erau la minister şi ministerul, mai departe... Erau informaţii cunoscute de părţi, de avocaţi, parţial şi de public privind termene. Ce urmărea Comisia Europeană era să vadă dacă aceste dosare trenează pe rolul Curţii şi să înţeleagă de ce: e o chestiune legată de lege, atunci dânşii recomandau schimbarea legilor. E o chestiune legată de lipsa de personal, şi atunci recomandau suplimentarea judecătorilor la Înalta Curte, sau pur şi simplu, era o chestiune subiectivă?”, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, la A3.

Acesta a mai adăugat: „Toate aceste documente se strângeau de la ICCJ, CSM, Ministerul Public, se făceau pachet şi se trimiteau prin poştă, la Bruxelles. Şi acolo se discutau de experţi”.

 Scrisoarea adresată lui Predoiu este datată înaintea listei de cerinţe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, care prezintă şi o listă de nume ale unor politicieni şi şefi de instituţii din România.
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Comisia Europeană CSM dosare coruptie ÎCCJ MCV Ministerul Public
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7621
RON
20 May
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H