Comisia Europeană a efectuat inspecţii neanunţate la Petrom, Transgaz şi Romgaz. Sunt suspectate nereguli

Inspectori ai Comisiei Europene au efectuat verificări inopinate la companii din domeniul gazelor din România suspectate de practici neconcurenţiale, anunţă Executivul UE, fiind vizate companiile Transgaz, Romgaz şi Petrom.

07 iun. 2016, 18:19
Comisia Europeană a efectuat inspecţii neanunţate la Petrom, Transgaz şi Romgaz. Sunt suspectate nereguli

Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE„, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia Europeană precizează că aceste inspecții neanunțate reprezintă un pas preliminar într-o investigație. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecții nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurențial și nici nu afectează rezultatul investigației. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor și utilizarea dreptului la apărare.

Citeşte şi Gigantul farmaceutic GSK, suspectat de practici anticoncurenţiale în România. Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă

La verificări, inspectorii Comisiei Europene au fost însoţiţi de reprezentanţi ai autorităţilor competente din România. De altfel, reprezentanţii Consiliului Concurenţei au explicat pentru Agerpres: „Consiliul Concurenței a asistat pentru prima dată Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA. Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, conform reglementărilor europene. Cazul vizează posibilele încălcări ale prevederilor tratatului de funcționare al Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană„.

Citeşte şi Comisia Europeană avertizează asupra economiei româneşti: pot apărea dezechilibre

Potrivit acestora, autoritatea română de concurență a efectuat demersurile naționale pentru obținerea autorizațiilor legale, „astfel încât, în cazul de obstrucționare a acțiunii Comisiei Europene, să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliție„.

Comisia Europeană a confirmat marți că oficialii săi au derulat „inspecții neanunțate” la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării și transportului de gaze naturale din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.