Comisia Europeană comandă mai multe doze la Pfizer şi ameninţă AstraZeneca cu procese

Comisia Europeană a anunțat, marți, că a ajuns la un acord cu compania Pfizer/BioNTech pentru a livra în regim accelerat 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în trimestrul al doilea.

16 mart. 2021, 15:08
Comisia Europeană comandă mai multe doze la Pfizer şi ameninţă AstraZeneca cu procese

Comisia Europeană a comandat mai multe doze de vaccin de la Pfizer şi ameninţă AstaZeneca cu acţiuni în instanţă.  Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că acordul este „o veste foarte bună”, pentru că dozele suplimentare de vaccin vor oferi statelor membre „spațiu de manevră” și, eventual, va umple „golurile din livrări”, precizează un comunicat de presă al instituției.

Cele 10 milioane de doze care ar urma să fie livrate suplimentar în trimestrul doi vor fi extrase din cantitatea prevăzută pentru ultimele două trimestre ale anului, de 100 de milioane de doze, în al doilea contract încheiat cu Pfizer/BioNtech.

Comisia Europeană susţine că trebuie aprobată de statele membre în cadrul Comitetului director comun.

Comisia Europeană nu exclude acţiuni judiciare împotriva companiei farmaceutice AstraZeneca, a declarat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, citat de AFP.

„Există îngrijorare şi mai mult, fără îndoială un anumit număr de încălcări ale contractului, iar Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluş care să dea bani fără să aştepte nimic în schimb”, a spus oficialul la postul Radio Classique.

Capitala şi şapte judeţe sunt în scenariul roşu din cauza COVID. Bucureştiul a depăşit incidenţa 4

„Ne apărăm interesele. Pot exista acţiuni judiciare. Nu este exclus”, a adăugat el. AstraZeneca a anunţat sâmbăta trecută noi întârzieri ale livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului pentru UE, invocând restricţii de export.

„Trebuie să facem presiuni, suntem mai puternici ca europeni decât dacă Franţa ar acţiona de una singură”, a apreciat Beaune. „Înaintea acţiunilor judiciare, există presiunea politică sau chiar a consiliului de administraţie, în interiorul firmei”.

„Dacă va fi nevoie de acţiuni judiciare, le vom efectua, dar asta durează. Astăzi, urgenţa este producţia”, a mai spus secretarul de stat.

Valeriu Gheorghiţă: Aproape 500.000 de români s-au înscris pe liste de aşteptare pentru vaccinare COVID. Listele rămân deschise

Boris Johnson dă asigurări că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur” şi ”extrem” de eficient

Premierul britanic Boris Johnson dă asigurări marţi că vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford este ”sigur” şi ”extrem” de eficient, după ce mai multe state membre UE au suspendat vaccinarea cu acest vaccin, îngrijorate de eventuale efecte secundare grave, relatează AFP.

”Acest vaccin este sigur şi funţcionează extrem de bine”, dă asigurări liderul conservator în cotidianul The Times, subliniind că acesta este totodată ”relativ uşor de distribuit” şi ”răspândit la un preţ bun”.

El consideră că nu există ”absolut niciun motiv” să se oprească vaccinarea cu acest vaccin.

Vaccinul dezvoltat de grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este unul dintre cele două vaccinuri, alături de cel al alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech, administrate în prezent în cadrul campaniei de vaccinare în masă din Regatul Unit, unde aproape 24,5 milioane de doze au fost administrate de la începutul lui decembrie.