Comisia Europeană confirmă cartelul bancar. Opt bănci sunt implicate

Publicat: Joi, 31 Ianuarie 2019 18:13 // Actualizat: Joi, 31 Ianuarie 2019 18:13 // Sursa: romaniatv.net

Autoritatea antitrust a Uniunii Europene a acuzat opt bănci că în perioada 2007 - 2012 au format un cartel în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, transmit DPA şi Reuters. Numele celor opt bănci nu au fost date publicităţii.

Unii traderi ai băncilor au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor denominate în euro, în special prin camere virtuale online, a precizat Comisia Europeană.

Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

"Comisia Europeană apreciază că cele opt bănci au format, în perioada 2007 - 2012, un cartel menit să distorsioneze concurenţa când achiziţionau şi tranzacţionau bonduri guvernamentale europene. Traderii angajaţi de bănci au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor. Aceste contacte ar fi avut loc în special, dar nu exclusiv, prin camere virtuale online", se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Comisia Europeană a arătat că aceste acuzaţii nu implică faptul că în zona euro practica generală este comportamentul anticoncurenţial, iar perioada 2007 - 2012 a fost una de intensă activitate în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, unele guverne având dificultăţi cu serviciul datoriei.

Citește și: Mare atenție! Ce trebuie să știți despre comisionale cardurilor bancare atunci când plecați în străinătate

În decembrie, CE a avertizat patru bănci că este posibil să fi încălcat reglementările UE privind concurenţa, în condiţiile în care Executivul comunitar investighează posibila formare a unui cartel pe piaţa tranzacţionării bondurilor.

Executivul comunitar nu a nominalizat băncile implicate, dar Deutsche Bank, Credit Agricole şi Credit Suisse au dat publicităţii comunicate în care susţin că vor coopera la această anchetă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bănci cartel banci Comisia Europeană
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H