Comisia Europeană consideră că a alocat fonduri suficiente pentru gestionarea crizei imigranţilor

Comisia Europeană a anunțat luni că a mobilizat miliarde de euro din bugetul comunitar pentru a ajuta statele cele mai afectate de criza refugiaților, răspunzând astfel cererii Austriei ca, dincolo de un anumit prag, cheltuielile generate de sosirea masivă a migranților să fie suportate din fonduri europene, relatează agenția EFE.

08 feb. 2016, 18:21
Comisia Europeană consideră că a alocat fonduri suficiente pentru gestionarea crizei imigranţilor

Autoritățile de la Viena au calculat că pentru Austria o cifră care poate fi ‘asumată’ ar fi de circa 35.000 de refugiați pe an, în condițiile în care această țară a primit anul trecut 90.000 de cereri de azil.

Prin urmare, ministrul de finanțe austriac, Hans Jurg Schelling, a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită plata a circa 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru acoperirea sumelor necesare întreținerii ‘excesului’ de 55.000 de migranți. Conform estimărilor autorităților de la Viena, pentru fiecare refugiat guvernul austriac cheltuie în fiecare an circa 11.000 de euro.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a declarat luni că executivul comunitar va răspunde formal acestei scrisori și că este interesată de ‘propunerile și ideile ce pot ajuta să facem față crizei refugiaților’, adăugând că abordarea Comisiei Europene ‘a fost mereu una a solidarității și nu a abandonării acelor state membre care se confruntă cu o presiune migratorie tot mai mare’.

Ea a amintit că executivul comunitar lucrează la o strategie europeană coordonată și că ‘a mobilizat peste 10 miliarde de euro din bugetul UE pentru a asista țările cele mai afectate’. De asemenea, Fondului pentru Azil, Imigrație și Integrare, precum și Fondului pentru Securitate Internă le-au fost alocate 8,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, transmite Agerpres.

Cât despre anul în curs, Mina Andreeva a menționat că executivul comunitar a propus suplimentarea primului fond cu 130 de milioane de euro și a celui de-al doilea cu 55,9 milioane de euro.