Comisia Europeană critică majorările de salarii şi pensii din România. Reacţia lui Eugen Teodorovici

Publicat: Vineri, 14 Iunie 2019 15:48 // Actualizat: Vineri, 14 Iunie 2019 16:15 // Sursa: romaniatv.net

Comisia Europeană avertizează România că, din cauza modificărilor aduse Legii bugetului, evoluţia salarială este mult prea mare în comparaţie cu productivitatea ţării. Oficialul european Isabel Grilo a susţinut că România riscă să devieze de la ţinta privind deficitul bugetar de 3%.

Vedem echilibrul structural, valorile istorice şi cele prognozate şi recomandate. Până în 2018, este echilbrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie ceea ce România a stabilit, o valoare care a fost atinsă în 2014-2015, dar de atunci a deviat de la ţintă, coborând mult sub această ţintă, a deficitului de 1%. Potrivit prognozelor Comisiei, fără anumite acţiuni politice care sunt exprimate în Legea bugetului ea va coborî şi mai mult, deci deficitul s-ar mări. Ceea ce ar cere Comisia Europeană în privinţa deficitului structural este o ajustare pentru 2019 şi 2020, atunci România s-ar întoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, şef de unitate a Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene.

Teodorovici, despre avertismentul CE: Guvernul este ferm angajat să rămână în continuare în limitele prevăzute de Pactul de stabilitate

Oficialul european susţine că salariile au crescut mult prea repede în sectorul public. „Acest lucru nu este o problemă, problema este modul în care se reflectă productivitatea României în comparaţie cu salariile crescute. Productivitatea României nu a stagnat, însă evoluţia salarială este mult prea mare în raport cu aceasta", a adăugat Isabel Grilo.

Reprezentantul Comisiei Europene şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea deficitului contului curent.

De asemenea, Isabel Grilo a afirmat că modificările aduse de către România Codului Fiscal afectează mediul comercial în mod negativ, iar investitorii nu vor mai dori să investească în ţară.

„ Evoluţiile din 2017-2018 în domeniul legislaţiei privind fiscalizarea muncii. S-au făcut ajustări în Codul fiscal, schimbări în ceea ce priveşte contribuţiile la asigurările sociale între angajator şi angajaţi. Ele nu au făcut obiectul unei evaluări de impact. Au dus la efecte nedorite. Noi nu vrem surprize. Surprize îi faci unui copil. Ceea ce ne-a surprins. Ele pot mari riscurile percepute, afectează investiţiile şi producţia. Aduc costuri crescute ale afacerilor, Investitorii vor decide să nu mai investească", a precizat oficialul CE.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Comisia Europeană deficit bugetar pensii Romania salarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 iun 18:42
Răspunde | Votează email 0 email
S-o ros...
Euro, în pericol din cauza noilor „lire italiene”! Declanșează Salvini "războiul banilor" în Uniunea Europeană?
Autor: Ovidiu Drugă | vineri, 14 iunie 2019. 2406 Vizualizari
Presat de Bruxelles să schimbe bugetul pe 2019 și să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, Guvenul de la Roma amenință cu o mișcare surpriză care ar putea pune în pericol moneda euro.
Demararea de către autoritățile europene a unei proceduri de deficit excesiv pentru bugetul pe 2019, nu pare să-l sperie pe Salvini! Nici prin gând nu-i trece să renunţe la scăderea taxelor, în schimb se gândește să introducă în circulație mini-bonuri de trezorerie (mini-BOT, acronimul de la Mini Bills of Treasury) cu ajutorul cărora statul să-și poată plăti datoriile. Aceste bonuri ar putea fi folosite, evident, de cei care le primesc pentru a-și achita taxele și impozitele sau pentru a cumpăra bunuri şi servicii oferite de stat... Practic, o singură deosebiri ar fi între mini-BOT-uri și lirele de pe vremuri- comercianții nu ar fi obligați să le accepte, Sunt legale aceste mini-bot în Uniunea Europeană sau sunt, în fapt, o monedă alternativă la euro? Chiar are de gând Salvini să folosească acest instrument de plată sau joacă la cacealma, sperând că amenințarea îi va face pe birocrații de la Bruxelles să abandoneze procedura de deficit excesiv pe care vor să o aplice Italiei? Înainte de a încerca să răspund acestor întrebări ar trebui să lămurim câteva lucruri. Guvernul de la Roma nu are deloc o sarcină ușoară când vine vorba să pună pe piciare economia. Italia este una dintre cele mai îndatorate țări din Uniunea Europeană, cu debite care ating 130 la sută din PIB. Numai Grecia se află într-o situație mai proastă. Dar Italia nu e Grecia, ci a treia economie a Uniunii Europene. Și, mai mult de atât, Matteo Salvini nu e Alexis Tsipras. (Să nu vă mirați că vorbesc de Matteo Salvini, vicepremier, m
1
EUR
4.8026
RON
23 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H