Comisia Europeană, detalii noi despre vaccinul antiCOVID. Va deveni vaccinarea obligatorie? Anunțul autorităților

Comisia Europeană liniștește populația și a susținut, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului va râmâne voluntară, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune.

18 ian. 2021, 22:23
Comisia Europeană, detalii noi despre vaccinul antiCOVID. Va deveni vaccinarea obligatorie? Anunțul autorităților

Comisia Europeană, detalii noi despre vaccin. Maroš Šefčovič a subliniat că sunt luate toate măsurile de precauţie astfel încât să nu se creeze baze pentru tratarea diferită persoanelor sau vreo limitare a drepturilor”, informează Associated Press.

Comisia Europeană, detalii noi despre vaccinul antiCOVID. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană

„Vaccinarea este voluntară”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, argumentând că unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale.

Maroš Šefčovič a declarat că sunt luate toate măsurile de precauţie astfel încât să nu se creeze baze pentru tratarea diferită persoanelor sau vreo limitare a drepturilor”, informează Associated Press.

„Trebuie să ne asigurăm că datele vor fi colectate electronic prin respectarea tuturor reglementărilor privind sfera privată şi că acest lucru se va face prin platforme interoperaţionale, astfel încât să avem acces comun la date; este necesar să avem date despre eficienţa vaccinurilor, pentru evaluarea întregului proces de vaccinare”, a mai spus Maroš Šefčovi.

Totodată, s-a adus în discuție introducerea certificatelor de vaccinare pentru călătorii. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe acestă temă, semnalând că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri.

Ideea introducerii unui paşaport de vaccinare anticoronavirus a fost propusă de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a respins ideea.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a mai precizat că se opune introducerii unui astfel de certificat de călătorie în scurt timp.

„Dacă implementăm prea rapid o astfel de măsură, s-ar crea o frustrare enormă”, a declarat Charles Michel într-un interviu acordat postului public olandez NPO. „Ideea este sensibilă în multe ţări europene, deoarece unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face obligatorie vaccinarea”, a atras atenţia Charles Michel.

Citește și: Bilanţ vaccinare 18 ianuarie 2021. Peste 30.000 de persoane, imunizate anti-COVID