Comisia Europeană doreşte o „discuţie serioasă” cu Ungaria în problema migraţiei

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, urmează să viziteze în curând Ungaria pentru a avea o 'discuție serioasă' cu autoritățile acestei țări, care au decis plasarea sistematică în detenție a tuturor solicitanților de azil, a anunțat miercuri purtătorul său de cuvânt, citat de AFP.

08 mart. 2017, 14:23
Comisia Europeană doreşte o „discuţie serioasă” cu Ungaria în problema migraţiei

Vizita lui Avramopoulos la Budapesta ar putea avea loc în următoarele două săptămâni și a fost decisă în urma reuniunii de marți a colegiului comisarilor, unde s-a realizat o ‘evaluare juridică detaliată’ a legii votate de parlamentul ungar.

Conform acestei legi, solicitanții de azil vor fi plasați în detenție în ‘zonele de tranzit’ la frontiera cu Serbia și Croația pe toată perioada examinării cererii lor, măsură care a mai fost aplicată de Ungaria până în anul 2013, când guvernul de la Budapesta a eliminat-o în urma presiunilor UE, ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) și Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Restabilirea acestei măsuri a adus acum noi critici, inclusiv din partea Consiliului Europei și ONU.

În replică, potrivit agenției MTI, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că țara sa încearcă să se protejeze pe ea și întreaga Europă în fața imigrației ilegale. El i-a criticat la rândul său pe cei care dezaprobă decizia Ungariei, reproșându-le că nu au clarificat de ce ‘imigranții ilegali pleacă din Turcia, Grecia, Macedonia sau Serbia’ și de ce ei ar trebui lăsați să intre în Ungaria.