Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie referitoare la infringementul privind noua lege a Curţii Supreme

Comisia Europeană a discutat situaţia din Polonia, dar nu a luat încă o decizie, au indicat miercuri surse ale agenţiei poloneze de presă PAP, în condiţiile în care Polonia este vizată de o procedură de infringement în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă.
Filip Stan
20 sept. 2018, 10:02
Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie referitoare la infringementul privind noua lege a Curţii Supreme

Colegiul comisarilor Uniunii Europene nu a luat nicio decizie cu privire la infringement, a dat asigurări la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) Alexander Winterstein, care a confirmat totuşi într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Bruxelles că s-a discutat despre procedurile de infringement aflate în curs.

Executivul european nu a explicat dacă o propunere a vicepreşedintelui CE Frans Timmersmans de a trece la următoarea etapă a infringementului împotriva Poloniei a fost sau nu respinsă. „Nu am anunţat niciodată dinainte decizii care ar putea sau nu să fie luate”, a menţionat Winterstein, citat de agenţia PAP, citată de Agerpres.

Aflat la Salzburg pentru summitul informal al liderilor Uniunii Europene (UE), premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat, miercuri, faptul că executivul UE nu a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii în legătură cu amendamentele privind Curtea Supremă, adăugând că a avut o conversaţie „bună” cu preşedinta instanţei supreme a Poloniei, Malgorzata Gersdorf, a consemnat Reuters.

„Mă bucură faptul că CE nu a înaintat acţiunea”, a spus Morawiecki la sosirea sa la summitul de la Salzburg. „Am vorbit ieri cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Azi dimineaţă am vorbit cu prof. Gersdorf. A fost o conversaţie bună. Nu au fost detalii senzaţionale, acorduri, dar a fost o discuţie bună. La fel şi cu preşedintele Juncker. Arătăm că suntem deschişi discuţiilor”, a menţionat premierul polonez.

Citeşte şi Franţa şi Germania, cu ochii pe sistemul de Justiţie

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, informează Agerpres.

Aplicarea noilor prevederi privind Curtea Supremă implică pensionarea a 27 din cei 72 de judecători ai acesteia, inclusiv a preşedintei sale, Malgorzata Gersdorf. Însă ea refuză să părăsească postul, invocând Constituţia, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020, fapt care a declanşat o bătălie judiciară între susţinătorii reformei şi cei care consideră această reformă ca fiind neconstituţională.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 16.00 au votat peste 7 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Diana Șoșoacă a făcut șpagatul pe plajă. Imagini incendiare cu președinta SOS România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce