Comisia Europeană: o creștere de 10% a investiţiilor în software de tip open source ar genera anual o creștere de până la 0,6% a PIB-ului

Comisia Europeană anunță rezultatele unui studiu care analizează impactul soluțiilor software și hardware de tip open source în economia europeană. Conform estimărilor, companiile din statele membre ale Uniunii Europene au investit, în 2018, aproximativ 1 miliard de euro în software de tip open source, acest lucru având un impact pozitiv asupra economiei europene estimat între 65 și 95 de miliarde de euro. Multe proiecte susținute de NGI (Next Generation Internet, program parte din Orizont Europa, care finanțează soluții de Internet for social good) sunt soluții și programe de tip open source.
Alina Costache
01 oct. 2021, 13:17
Comisia Europeană: o creștere de 10% a investiţiilor în software de tip open source ar genera anual o creștere de până la 0,6% a PIB-ului

Conform studiului, o creștere de 10% a contribuțiilor la software de tip open source ar genera anual o creștere de la 0,4% până la 0,6% a PIB-ului și, de asemenea, ar conduce la apariția a peste 600 de start-up-uri în domeniul IT&C anual în Uniunea Europeană.

Software-ul cu open source este un program dezvoltat de către o comunitate, de către o companie sau de către o persoană și oferite spre folosire sub o licență liberă, ceea ce garantează accesul tuturor utilizatorilor la codul-sursă. Acest lucru înseamnă că utilizatorii săi au libertatea de a-l utiliza, copia, redistribui, studia, modifica și îmbunătăți.

Potrivit studiului, în România creșterea preconizată a numărului de start-up-uri în domeniul tehnologiei informației cu un avans de 10% a numărului de comisioane GitHub din 2016, este de 6.706. GitHub a fost luată ca referință ca fiind cea mai relevantă platformă pentru open source.

Studiile de caz arată că prin achiziția de software de tip open source în detrimentul celui proprietar, sectorul public ar putea reduce costul total pentru drepturile de proprietate, evita dependența de un furnizor și, astfel, ar crește autonomia digitală. Studiul propune un set specific de recomandări care ar contribui la existența unui sector public autonom din punct de vedere digital, cercetare și inovare pentru o creștere economică și o industrie competitivă și digitalizată.

„O creștere a cheltuielilor de la 40 de euro per angajat (din sectorul programării – n.red.), de exemplu, în România, la aproape 500 de euro pe angajat în Franța sau Germania ar putea contribui la o creștere teoretic maximă a cifrei de afaceri pe angajat în sectorul programării calculatoarelor până la de la 45.000 de euro la peste 150.000 de euro, ceea ce ar însemna un raport cost-beneficiu teoretic maxim de până la 200”, se arată în analiza CE.

Companii de hardware cu sursă deschisă
Spre deosebire de companiile active în OSS (open source software), există puține informații cu privire la companiile care sunt angajate în OSS.
O căutare pentru „Open Source Hardware” în Crunchbase relevă la nivel global doar 61 de companii. Doar opt dintre acestea au sediul în UE. Dintre acestea, una este din România.

„Mai mult de jumătate din cei 61 de companii nu furnizează informații despre veniturile lor. Dintre cealaltă jumătate, o treime are venituri sub 1 milion de dolari, iar celelalte două treimi între 1 și 10 milioane de dolari, ceea ce reprezintă de asemenea un indiciu pentru potențialul lor de creștere limitat”, se arată în document.

Strategia de Software Open Source 2020-2023 a Comisiei Europene
Pe termen lung, concluziile acestui studiului pot fi folosite pentru a susține conceptul de open source în politicile ce țin de dezvoltarea programelor viitoare de software și hardware în UE. În plus, din octombrie 2020 Comisia Europeană are propria Strategie de Software Open Source 2020-2023, care încurajează și susține potențialul inovator și transformațional pe care îl au programele de tip open source, cu scopul de a îndeplini toate misiunile Strategiei Digitale ale Comisiei și ale programului Europa Digitală.

Strategia Comisiei scoate în evidență distribuirea și reutilizarea soluțiilor de software, împărtășirea cunoștințelor și a expertizelor și creșterea gradului de folosință a programelor gratuite în tehnologiile informațiilor și în alte domenii strategice.

Next Generation Internet, programul european care finanțează preponderent soluții de tip open source
Next Generation Internet (NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care și-a propus să contureze dezvoltarea și evoluția Internetului în Internetul oamenilor. Un Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate și incluziune, totodată reflectând valorile și normele de care se bucură toți cetățenii în Europa.

NGI cuprinde un program ambițios de cercetare și inovare care are la bază o investiție inițială a Comisiei Europene de peste 250 de milioane de euro între 2018-2020 și face parte din programul viitor Orizont Europa (2021- 2027). Comisia Europeană va aloca, în perioada 2021-2022, fonduri în valoare de 62 milioane de euro pentru a sprijini inovatori de top în tehnologia Internetului în domenii ce țin de încredere și suveranitatea datelor pe Internet, motoare de căutare de încredere, Internet Architecture și tehnologii descentralizate, și, de asemenea, pentru o relație de colaborare și cooperare cât mai strânsă între Uniunea Europeană și SUA și UE și Canada.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Îți fac direct dosar penal. ALERTĂ pentru șoferii care merg la RAR. Îți confiscă și mașina
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Toți șoferii fac această mare greșeală. Amenda e usturătoare
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'