Comisia Europeană, Parlamentul European, ambasadele fac zid în jurul Laurei Kovesi, pusă sub control judiciar

RomaniaTV.net
29 03. 2019, 15:02

Comisia Europeană face apel la autorităţile române să respecte principiul cooperării sincere

Comisia Europeană a cerut vineri României, prin intermediul purtătorului de cuvânt, să coopereze pentru desemnarea procurorului-şef european. 

„Este vital ca toţi candidaţii, promovaţi de o comisie independentă de selecţie, să fie trataţi corect pe parcursul acestui proces. De aceea, Comisia face apel la guvernul şi autorităţile române să respecte pe deplin principiul cooperării sincere, consfinţit în Tratat, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a procurorului-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie. Vă reamintim că Comisia a subliniat deja preocupările serioase privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în ultimul raport din MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n. red.), referitoare la independenţa judiciară a acestui organ”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

În contextul în care fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care candidează la funcţia de procuror-şef european, este anchetată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, purtătorul de cuvânt a precizat: „Deşi nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape această ultimă evoluţie”.

„Aşa cum am mai spus, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să readucă foarte urgent procesul de reformă pe calea cea bună. Asta înseamnă un progres, nu un regres şi abţinere de la orice paşi care anulează progresele realizate în ultimii ani”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a luat notă şi de decizia procuraturii de a închide procedurile judiciare împotriva unor oficiali ai Comisiei, din lipsă de probe. „Daţi-mi voie să vă reamintesc că autorităţile române nu aveau de la început niciun fel de jurisdicţie în problemele respective”, a spus Schinas.

Preşedintele Parlamentului European: Voi ridica problema la şedinţa liderilor de grup

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, se declară îngrijorat de faptul că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar. Într-o postare pe contul său de Twitter vineri, el exprimă sprijinul Parlamentului European faţă de candidatul acestui for la postul de procuror-şef european.

„Voi ridica problema la şedinţa liderilor grupurilor din Parlamentul European, miercuri”, a anunţat Antonio Tajani în acelaşi mesaj.

Manfred Weber, PPE: vom solicita o dezbatere în următoarea sesiune plenară a PE

Manfred Weber, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), vrea să ceară o dezbatere în următoarea sesiune plenară a Parlamentului European în cazul în care autorităţile din România nu renunţă la procedurile legale împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

„Dacă procedurile legale împotriva dnei Kovesi nu sunt revocate, vom solicita o dezbatere în următoarea sesiune plenară a PE”, atenţionează într-un mesaj pe Twitter politicianul german, care este şi candidatul popularilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene.

Judith Sargentini: Tot mai multe motive să o susţinem pe Kovesi

Judith Sargentini, membră a comisiei Parlamentului European care a selectat-o pe Laura Kovesi pe prima poziţie pentru poziţia de şef al Parchetului European, spune că piedicile care i se pun fostei şefe DNA nu fac decât să convingă şi mai tare că a fost alegerea corectă şi că va insista pentru numirea ei.

Ambasadele reacţionează

Ambasada SUA în România, despre Kovesi: Aceste acţiuni par să aibă forma unei hărţuiri judiciare

„Suntem foarte preocupaţi de informaţia îngrijorătoare că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar, i s-a interzis să călătorească în afara României şi să vorbească cu presa. Aceste acţiuni încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”, a transmis ambasada SUA la Bucureşti, la solicitarea MEDIAFAX.

Ambasadorii CanadeiOlandei şi Sloveniei au reacţionat la aflarea veştii că Laura Kovesi a fost pusă sub controlfie anunţă că urmăresc evoluţia procedurilor judiciare dispuse împotriva sa.

Ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hemilton, a scris pe Twitter că este tulburat de interdicţiile impuse lui Kovesi, iar ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic, a redistribuit mesajul omologului său.

Şi ambasada Republicii Slovenia a scris pe Twitter că „urmărește îndeaproape evoluția procedurilor împotriva doamnei Laura Codruța Köveși, fostul procuror-șef DNA, care a luptat cu determinare împotriva corupției și ale cărei merite au fost recunoscute de mai multe ori la nivel european”.

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI. De asemenea, procurorii secţiei pentru magistraţi au dispus controlul judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019, pe numele Laurei Kovesi. Între timp fosta șefă de la DNA a contestat controlul judiciar şi s-a prezentat la poliţie, conform procedurilor legeale. Curtea Supremă a stabilit ca în data de 3 aprilie să fie judecată constentaţia fostei şefe DNA. 

Citeşte şi: Laura Kovesi, acuzată oficial de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Kovesi a contestat controlul judiciar