Statele central-europene resping propunerea privind noile cote obligatorii de refugiaţi

Statele Grupului de la Vișegrad au reacționat negativ după propunerile Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente de refugiați și sancționarea cu amenzi a țărilor care nu acceptă aceste cote, statele central-europene calificând inițiativa executivului comunitar drept șantaj, neeuropeană, contrară realității sau o încălcare a drepturilor statelor Uniunii Europene, relatează agențiile internaționale de presă.
Filip Stan
04 mai 2016, 16:21
Statele central-europene resping propunerea privind noile cote obligatorii de refugiaţi

Propunerea ‘este lipsită de sens, ea încalcă drepturile statelor membre ale UE’, a reacționat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, într-o declarație dată presei la Praga, unde are loc o reuniune ministerială a statelor Grupului de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), care și-au exprimat în comun cu această ocazie opoziția față de planul avansat de Comisia Europeană. 

La rândul său, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a calificat drept ‘șantaj’ ideea Comisiei Europene de a sancționa cu amenzi statele care nu acceptă noile cote obligatorii de migranți. Această propunere este ‘inacceptabilă și neeuropeană’. Șeful diplomației ungare a avertizat că însuși ‘conceptul de cote este un eșec’, amintind de cotele obligatorii adoptate în luna septembrie, prin care s-a decis împărțirea între statele UE a 160.000 de migranți, dintre care până în prezent au fost redistribuiți puțin mai mult de o mie. 

La dificultatea aplicării cotelor decise în septembrie a făcut referire și ministrul slovac de interne, Robert Kalinak. ‘În condițiile unor discuții atât de sensibile, se pune pe masă o propunere care ne întoarce cu nouă luni în urmă și care în anumite aspecte nu ține cont de realitate’, a subliniat oficialul slovac. 

Comisia Europeană a propus miercuri oficial instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, relatează agențiile AFP și EFE.

Propunerile au fost avansate în cadrul revizuirii regulamentului de la Dublin, ce reglementează soluționarea cererilor de azil în Uniunea Europeană. 

Noul sistem de cote obligatorii de refugiați vine suplimentar față de cel adoptat în luna septembrie și care prevede redistribuirea a 160.000 de migranți. Mecanismul propus miercuri de Comisia Europeană are în vedere redistribuirea tuturor solicitanților de azil care vor ajunge de acum înainte în Uniunea Europeană. Sistemul ar urma să fie declanșat de îndată ce o țară aflată în prima linie a sosirii migranților găzduiește un număr de migranți ce depășește cu 50% cota ei de referință. 

Astfel, fiecărui stat membru al UE (cu excepția Marii Britanii, Irlandei și Danemarcei, care sunt scutite de la aplicarea deciziilor din domeniul JAI) i se va atribui o cotă obligatorie sub forma unui procent din totalul migranților extracomunitari veniți în UE. 

Dacă un stat refuză să preia migranții care îi vor fi repartizați conform acestui sistem, atunci acel stat va trebui, conform acestei propuneri, să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant, bani ce ar urma să fie alocați statului unde în final rămâne refugiatul respins. 

‘Dacă un stat membru nu participă, atunci trebuie să le sprijine pe cele care o fac’, a spus, la o conferință de presă, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care consideră că această plată este o formă de ‘solidaritate’ prin finanțare. 

După modelul cotelor decise în septembrie, cotele permanente de refugiați vor fi calculate pe baza unui algoritm ce va lua în calcul populația fiecărei țări, PIB-ul ei și numărul de refugiați deja primiți. 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Unde și când votează românii
Capital.ro
Românii, somați să achite de urgență. Se declară tot. Termen legal 30 mai. NU se poate scăpa de plată
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Noile legi îi nenorocesc pe șoferii din România. Costurile vor fi mult mai mari
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile