Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană (CE) propune noi reguli prin care urmărește să-i sprijine pe fermieri. Printre priorități se numără și combaterea practicilor comerciale neloiale.
Irina Dumitrescu
11 dec. 2024, 21:48
Comisia Europeană propune noi reguli prin care să-i sprijine pe fermieri. Este prioritară inclusiv combaterea practicilor comerciale neloiale

Comisia Europeană a propus, în această săptămnă, mai multe modificări ce vizează consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii dintre ”actorii” lanţului de aprovizionare agroalimentar, notează adevarul.

Modificările vizează Regulamentul privind instituirea comună a pieţelor produselor agricole (OCP) şi Regulamentul privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.

Noile propuneri au ca scop consolidarea poziţiei fermierilor şi restabilirea încrederii între actorii din lanţul de aprovizionare agroalimentar, pe fondul provocărilor cu care se confruntă sectorul agricol.

”Fermierii merită să trăiască corect din munca lor. Aceste modificări specifice vor aduce beneficii fermierilor prin consolidarea contractelor, stimularea şi simplificarea cooperării dintre fermieri, promovarea iniţiativelor voluntare de cooperare în favoarea durabilităţii şi garantarea faptului că fermierii beneficiază cu adevărat de iniţiativele de comercializare a unor lanţuri de aprovizionare echitabile şi scurte către consumatori. În plus, îmbunătăţirea schimburilor dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii va fi esenţială pentru a aborda în mod eficace practicile comerciale neloiale şi pentru a asigura un tratament echitabil pentru fermieri şi actorii agroalimentari mai mici din întreaga UE”, spune comisarul european pentru agricultură şi sectorul alimentar, Christophe Hansen, citat într-un comunicat remis de CE.

Iată, mai jos, principalele modificări prin care CE își propune să-i sprijine pe fermieri.

1.Obligativitatea contractelor dintre fermieri și cumpărători

Modificările anunţate marţi au drept obiectiv consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri şi cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligaţie generală şi îmbunătăţirea modului în care contractele pe termen lung ţin seama de evoluţiile pieţei şi de fluctuaţiile costurilor şi ale condiţiilor economice.

A fost introdusă totodată obligativitatea instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri şi cumpărătorii acestora. CE vrea și să stimuleze organizaţiile de producători şi asociaţiile acestora, prin îmbunătăţirea puterii lor de negociere, permiţând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar.

Totodată, Uniunea Europeană va putea să ajute financiar organizaţiile de producători care iau iniţiative pentru gestionarea crizelor.

Citește și Super-oferte de sărbători la Lidl! Decorațiuni de Crăciun pentru casă și pentru brad la prețuri mici

2.Combaterea practicilor comerciale neloiale

CE propune și noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier contra practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar interzise de aşa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale. ”În medie, aproximativ 20 la sută din produsele agricole şi alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, a investigaţiilor şi a colectării sancţiunilor”, se arată în comunicatul CE.

Noile reguli, salutare pentru fermieri, trebuie adoptate de Parlamentul European

Potrivit Comisiei, propunerea la acest capitol va consolida asigurarea respectării normelor împotriva practicilor comerciale neloiale în relaţiile dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, prin sprijinirea asigurării respectării normelor la nivel transnaţional.

Propunerea introduce norme procedurale privind modul în care această cooperare în cazurile transfrontaliere ar fi realizată. CE precizează că autorităţile naţionale de aplicare a legii, prin instituirea unui mecanism de asistenţă reciprocă, vor avea posibilitatea de a face schimb de informaţii şi de a solicita unei alte autorităţi de aplicare a legii să ia măsuri de asigurare a respectării legislaţiei în numele lor. Astfel, se permite autorităţilor de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acţiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni întemeiate privind practici comerciale neloiale pe scară largă cu o dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigaţii consolidează protecţia la nivelul UE a fermierilor şi a furnizorilor mici şi mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare agroalimentar.

Pentru a intra în vigoare, propunerile prin care CE vrea să-i sprijine pe fermieri trebuie discutate și adoptate în Parlamentul European.

Citește și După Belgia, şi Olanda dă undă verde aderării României şi Bulgariei la Schengen pe cale terestră

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări