Comisia Europeană vrea portofel unic de identitate digital. Ce face şi cum îi ajută pe locuitorii statelor UE: Permite să facem lucrurile ca la noi în ţară!

Comisia Europeană vine cu o propunere surprinzătoare. Instituţia a cerut cadrul pentru identitatea digitală europeană, o platformă care le va facilita cetățenilor europeni accesul la servicii din toate țările membre.

04 iun. 2021, 10:20
Comisia Europeană vrea portofel unic de identitate digital. Ce face şi cum îi ajută pe locuitorii statelor UE: Permite să facem lucrurile ca la noi în ţară!

Comisia Europeană vrea portofel unic de identitate digital. Astfel, cetățenii vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, folosire portofelelor de identitate digitală europeană, pentru a putea, printre altele, să-și dovedească vârsta.

Comisia Europeană vrea portofel unic de identitate digital. Ce face şi cum îi ajută pe locuitorii statelor UE

Cu doar o operaţiune pe telefon, cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană, arată un comunicat al Comisiei.

Astfel, potrivit noului regulament, statele membre le vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identitățile digitale naționale cu alte documente care conțin informații personale, precum permis de conducere, diplome sau cont bancar. Aceste portofele pot fi furnizate de autorități publice sau de entități private, cu condiția să fie recunoscute de statul membru.

Noile portofele de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiți să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a explicat că identitatea digitală europeană va asigura o interconectivitate crescută între statele membre.

Citeşte şi: Comisia Europeană obligă România să renunțe la o sursă esențială de energie până în 2032. O mare parte din români își vor pierde locul de muncă
„Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem și la noi în țară fără costuri suplimentare și fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara țării. Vom putea face acest lucru într-un mod sigur și transparent. Vom decide noi înșine cât de multe informații dorim să partajăm despre noi, cu cine și în ce scop. Aceasta este o ocazie unică de a experimenta cu toții ce înseamnă să trăim în Europa și să fim europeni.”, a declarat Margrethe Vestager.

Citeşte şi: Comisia Europeană anunță un plan de redresare economică în valoare de 600 milioane euro pentru Republica Moldova