Comisia juridică a respins cererea DNA cu privire urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu UPDATE

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins miercuri solicitarea procurorului general cu privire la cererea de încuviințare a urmăririi penale a social-democratului Eugen Bejinariu, informează România TV. Votul comisiei este consultativ, decizia urmând să fie luată prin votul plenului.

17 mai 2017, 07:42
Comisia juridică a respins cererea DNA cu privire urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu UPDATE

UPDATE Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a declarat miercuri că s-a decis prin vot ca în cazul Eugen Bejinariu comisia să recomande plenului să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală.

„Cu 16 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și o abținere, comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracțiunea 13, indice 2, din legea 78/200, infracțiune care nu exista la data comiterii faptei. În articolul 3 al Codului penal legea penală se aplică infracțiunilor săvârșite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a declarat Nicolicea la Palatul Parlamentului.

Potrivit președintelui Comisiei juridice, celelalte persoane pentru care a început urmărirea penală în acest dosar nu sunt discriminate, așa cum a afirmat procurorul general.

„Nu am să comentez ce a spus dânsul (procurorul general — n.r.), dar vă trimit la definiția discriminării: punerea unei persoane într-o situație de inferioritate față de altă persoană aflată în aceeași situație. Celelalte persoane la care face referire, dacă nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate față de domnul Bejinariu pentru că faptele comise în calitate de ministru nu pot să fie comise decât de miniștri, deci nu poate fi niciun fel de discriminare. Citiți deciziile Curții, care spune că aici nu este vorba de o imunitate, cum se spune, ci este vorba de o protecție procedurală pentru faptele comise în calitate de ministru. Mă mir că nu au fost citite aceste acte”, a afirmat Nicolicea.

 

Deputatul PNL Florin Roman a arătat că PSD, ALDE şi UDMR au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce PNL şi USR au dat un vot „pentru”.

„Domnul Eugen Nicolicea (preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor – n.r.) a propus în cadrul Comisiei juridice respingerea urmării penale în cazul Bejinariu, motivând că semnarea celor două contracte a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu, respect 2 decembrie 2004. I-am spus domnului Nicolicea că din nou invocă argumente care nu au legătură cu fondul problemei. Aici practic nu discutăm de fondul problemei, e treaba procurorilor”, a spus Florin Roman, potrivit News.ro.

Întrebat cum a justificat Eugen Nicolicea votul dat miercuri, având în vedere că în octombrie 2016, în Legislatura trecută, fusese dat un aviz pozitiv urmăririi penale, deputatul PNL a spus că membrilor comisiei le-a fost explicat faptul că la acea dată deputaţii jurişti au făcut o eroare.

„Acum domnul Nicolicea, în pledoaria domniei sale, a invocat faptul că membrii Comisiei din acea perioadă au omis să se uite la chestiunea legată de prescripţie”, a spus deputatul PNL.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a luat act luni de scrisoarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, referitoare la deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, prin care se revine asupra unei solicitări mai vechi referitoare la încuviințarea urmăririi penale a acestuia pentru abuz în serviciu.

În noiembrie 2016, DNA a cerut încuviinţarea Camerei Deputaţilor pentru urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, pe care îl acuză de abuz în serviciu.

„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de BEJINARIU EUGEN, deputat în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Bejinariu Eugen, în prezent deputat, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:
– a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,
– a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
– a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.
În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”, se arată în comunicatul DNA.